В българското общество има остро усещане за липсва на справедливост и правосъдие. Специализираният съд и прокуратурата бяха превърнати в удобна бухалка. Това каза на извънреден брифинг в МС говорителят на кабинета Лена Бориславова. 

Припомняме, че по-рано днес прокуратурата обяви как премиерът Кирил Петков и политици нарушават принципите на върховенството на закона у нас.


"Основната причина за неприемането на Плана за възстановяване и устойчивост беше именно липсата на достатъчно решителни и значими заявки за реформи относно отчетността на главния прокурор и българската прокуратура.

През 2010 България е осъдена по делото "Колеви" от европейските институции, заради това, че липсват гаранции затова как функциознира прокуратурата ни и как се търси нейната отчетност", допълни Бориславова. 

"Само за 100 дни сме на път успешно да закрием спецсъда. МС вече е контактна точка на ЕП за подаване на сигнали по независим начин и сме на път да качим за обществено обсъждане законопроект за независимо разследване от ЕП. Има работни групи, които се срещат и по няколко пъти седмично, за да се изработи механизъм за контрол върху главния прокурор, да се премахнат измамите с еврофондове и да имат по-успешно действие", обясни тя. 

"От утре ще започне да функционира специална подстраница към страницата на Министерски съвет, на която ще информираме как граждани могат да подават сигнали до ЕП и могат да имат връзка с други министерства. 

На българската прокуратура отне повече от 2 години, за да пожелае да разпита лице, което има желание да говори за корупция. За 2 часа откри досъдебно производство срещу вицепремиер за разговор, в който не е участвал.

Искам много ясно да заявя, че списък няма да издаваме и не е роля на изпълнителната власт да дава указания на прокуратурата кой да изследва. Може само да помогне. Ако прокуратурата има стари навици, ги каня най-учтиво да не ни ги налага с тези писма. 

Прокуратурата не бива да забравя, че освен независима, тя дължи и отчетност на българския народ. Когато проумее това, може да стане правилната преграда между беззаконието и справедливостта за българското общество", каза още говорителят на правителството. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!