Говорителят на правителството Лена Бориславова публикува пост във Фейсбук във връзка със сложната ситуация, в която изпадна България, тъй като доставките на природен газ от Русия за страната ни спряха. Ето какво написа тя в социалната мрежа:

"12 години ГЕРБ и пълна енергийна зависимост от един доставчик - браво!"



БЛИЦ припомня, че във вторник вечерта стана ясно, че днес - сряда (27.04.2022 г.), природният газ ще бъде спрян.

От "Газпром" публикуваха официално становище в "Телеграм", което казва, че не се доставя синьо гориво нито за България, нито за Полша.

Кирил Петков и енергийният министър Александър Николов обявиха, че имат план за действие. Утре вторият ще замине заедно с Асен Василев за Брюксел от където цяла Европа ще излезе с единна позиция заради случилото се. 

Междувременно премиерът увери, че вече е в преговори с гръцкия си колега за доставки на синьо гориво. 

Реакциите в страната по казуса обаче остават полюсни. Експремиерът Бойко Борисов остро нападна правителството за това, че не ви върши работата и обясни как точно може да се оправи проблемът в разговор с Путин

По темата позицията си изказа и президентът на Република България Румен Радев. 

По-късно от ПП "Продължаваме промяната" дадоха пресконференция, като осъдиха позицията на Радев и заявиха, че гръцката връзка е интерконектор, по който ще доставяме 3 млрд. кубически газ на година, но от Гърция и Турция можем да доставяме общо около 20 млрд.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!