Да, справихме се. Оценката е на нашите партньори. През мигрантската криза до новото течение за президента Тръмп и геополитиката. Това заяви министър Лиляна Павлова по повод края на българското европредседателство в ефира на Нова телевизия.

Тя посочи, че с приоритетните за България теми, много точно сме били напипали пулса.

„Те не се усетиха толкова много в София. Ние проведохме стотици заседания на тема сигурност и миграция. Може би нещо, което не се знае, по темата миграция, ние проведохме много инфарктни заседания. Както ние го наричаме и камък не остана необърнат по тази тема. Каква да е философията и какъв да е модела, ако Европа изпадне в криза, за да сме подготвени, ако това се случи“, уточни още тя.

Тя даде за пример и Дъблинското споразумение, което е заложило 6 акта, от които българското правителство е договорило 4.

Павлова коментира и опозицията и критиките. „Казаха, че по време на председателството трябва да работим за Шенген и Еврозоната. То е на ротационен принцип и няма нищо общо. Председателството обаче допринесе изключително много. Досега ни нямаха доверие, подценяваха ни. Вече ни имат доверие. Вече сме играч в политическата сцена. По-голяма част от хората не бяха чували. Те бяха чували стереотипите за България – малка корумпирана страна. Дори медиите. Имаше медии от цял свят“, заяви от министърът.

По думите ѝ журналистите са били скептични, като са се чудели дали могат да ходят по улиците спокойно.

„Те бяха решили да отразяват председателството онлайн, след това се върнаха 6 пъти. Благодарение на председателството те имаха шанс да ни преоткрият“, посочи още тя.

Павлова коментира и външната политика. "За България Русия е стратегически партньор. Това, че не изгорихме, а изградихме мостове е добре за нашата икономика. Градихме мостове с Турция, за да няма мигрантски натиск на границите ни. Ние сме държава на кръстопът", посочи тя.

Любопитна подробност от разговора бе грешката, която допусна водещата Мирослава Иванова на края на разговора с Павлова. Тя пожела на министъра успех с пътуването към Виена, където да се осъществи предаването на европредседателството. Наложи се Павлова да я поправи, тъй като церемонията няма да е в австрийската столица. Както БЛИЦ писа с пикник и концерт в Алпите Австрия поема днес ротационното председателство в Съвета на ЕС от България.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!