Путин спря подаването на газ за България с едностранно нарушение на международен договор. Това срива репутация на страната му като доставчик на енергия, написа във "Фейсбук" министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. 

"Правителството на "Продължаваме Промяната" работи активно с Гърция, Азербайджан, и други регионални партньори и ще преодолее тази зависимост", пише още Лорер.

"12 години ГЕРБ работиха против енергийната независимост на България - не завършиха интерконектора с Гърция, но построиха експресно транзитния “Турски поток” за руски газ към Европа", допълва той.

БЛИЦ припомня, че във вторник вечерта стана ясно, че днес - сряда (27.04.2022 г.), природният газ ще бъде спрян.

От "Газпром" публикуваха официално становище в "Телеграм", което казва, че не се доставя синьо гориво нито за България, нито за Полша.

Кирил Петков и енергийният министър Александър Николов обявиха, че имат план за действие. Утре вторият ще замине заедно с Асен Василев за Брюксел от където цяла Европа ще излезе с единна позиция заради случилото се. 

Междувремнно премиерът увери, че вече е в преговори с гръцкия си колега за доставки на синьо гориво. 

Реакциите в страната по казуса обаче остават полюсни. Експремиерът Бойко Борисов остро нападна правителството за това, че не ви върши работата и обясни как точно може да се оправи проблемът в разговор с Путин

По темата позицията си изказа и президентът на Република България Румен Радев

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!