Има такива моменти в политиката и, който не е подготвен за тях, не бива да се занимава с тази професия. Това заяви относно "шамара на избирателите" министърът на икономиката и лидер на СДС Божидар Лукарски в ефира на БНТ.
"Две трети от симпатизантите на Реформаторския блок са гласували за Цачева. Тази една трета за Радев не ме обърква, защото разноговоренето, което дойде между първи и втори тур от страна на колегите от ДСБ и подкрепата, която оказаха на Радев, доведе до този резултат. Имахме и недотам ясна позиция на Трайчо дали и как да се подкрепи десния кандидат. Съжалявам, че дойде този резултат. Това е един мажоритарен вот и продължавам да твърдя, че вотът за Радев не е вот за БСП, а просто хората го харесаха повече от другите кандидати", добави министърът.

На въпрос какво не достигна на Трайчо Траков, Лукарски отговори: "Аз отговорност за себе си не търся, защото структурите на СДС бяха винаги сред първите редици; да не кажа че бяха най-много. Резултатът на кандидата ни не бе лош, но видяхме че на тези избори популизмът и това, което искат да чуят хората, бе по-ефективно от реалистичността. В програмните обръщения на Радев видяхме много неща, които не са в правомощията на президентската институция".

"Непознатите хора за политиката не са лошо явление, въпросът е доколко са подготвени. Докато Радев, независимо от политическата му незрялост, определено изглежда подготвен човек, кандидатката на Кадиев успя да победи с много популистки послания. Тя и днес протестирала, явно не е разбрала, че е станала кметица. Кадиев се обиди, но същият човек обясняваше че юрист не може да стане начело на икономиката. А как сега една жена без опит може да застане начело на 130-хилядно селище?!", запита Лукарски.

"Факт е, че хората искат промяна. Времето ще покаже с какво това управление ще по-добро от старото. Коалиция БСП-ДПС чука на вратата ни", добави лидерът на СДС.

ОЧАКВАЙТЕ В БЛИЦ ЕКСПРЕСНА ИНФОРМАЦИЯ ОТ ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ!