"Мотивите които стоят зад решението на ДОСТ да подкрепим Цачева, стоят по-високо от самата Цачева, Бойко Борисов и ГЕРБ", каза лидерът на партията Лютви Местан в студиото на Сутрешния блок на Нова тв.
"Ние виждаме реален риск ляв кандидат да се окаже с малка преднина пред десните. Несъмнено при кандидатите на лявото регистрираме декларативен евроатлантизъм. Когато чуете ляв кандидат, че в Крим трябва да се вее руско знаме, тук не може да става въпрос за евроатлантизъм", коментира още той.
 
На въпроса защо ДОСТ не подкрепи Трайчо Трайков, Местан отговори така:

"Не крия респекта си към г-н Трайчо Трайков. Все пак той е кандидата на реформаторски блок, който има категорична позиция за гласуването на българите в Турция. Позиция те да не могат да участват в избори, направи подкрепата ми към тях невъзможна"
 
"Евроатлантизмът е ценност, която не е монопол нито на традиционното дясно, нито на ГЕРБ. Ако има граждани, които споделят тази ценности, ще изберат кандидат който ще се бори за нея. За това подкрепихме Цецка Цачева. Замисъла ми е само един – българския национален интерес", обяснява Лютви Местан.
 
"ДПС не избра Орешарски случайно. Орешарски е стъпка от политическия казачок към генерал Радев", твърди лидерът на ДОСТ.