"Не съм оптимист. Стъпвам на факти. Висшият съдебен съвет (ВСС) е същият както и преди. Те знаеха за тефтерчето, Пепи Еврото и вероятно са имали информация по този случай.

Инспекторатът е същият. Комисията КПКОНПИ не заработи, т.е. институциите са същите, както по времето, когато тези неща са се случили. Защо мислите, че сега ще има промяна. Прокурори и съдии ще понесат отговорност, но истинските автори на това правосъдие ще си остане същото", това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред bTV.

"Не виждам политическа воля да стане това. Колегата говори за промени в Конституцията и съдебната власт. Тези промени са начин, по който мнозинството да завладее прокуратурата. Те ще имат ВСС, който ще е политически подчинен.

Гешев обяви, че политици са взимали чували с пари от КТБ. От тогава, доскоро съм писала 3-4 писма до прокуратурата и само ме подмятаха. До ден днешен това признание на Гешев не получи публичност. Това не може да се случи без чадър. До политици няма да се стигне", допълни тя по повод убийството на Мартин Божанов-Нотариуса. 

Според нея цялата съдебна реформа е абсолютен провал. "Политиците не искат да се справят с този проблем, защото са част от проблема или създателите му", уверена е тя. 

"Когато направихме докладите за проблемите с язовирите, засекретиха ми го и не можех да говоря. Много често някои комисии се използват за рекет и изнудване.

Давам пример от последните дни, когато приемахме комисията за Нотариуса. Попитахме какво правим, след като се изяснят. Предложихме текстове и дори това отхвърлиха.

Парламентът е за да пише закони. Отхвърлиха текста, че тази комисия трябва да предложи промени в закона", разкри тя. 

"Когато ме избраха за председател през 2016 година съм казала, че искам да променим България, да я изчистим, но трябва да започнем от себе си - да изчистим задкулисието в БСП. Всички последващи битки са причинени от това", обясни Нинова. 

Председателят на БСП обясни и какво се случва с драмите в Столичния общински съвет (СОС). 

"Общинските ни съветници в София направиха лупинг - подкрепиха кандидат на "Продължаваме промяната-Демократична България", "Спаси София" за председател на СОС. Тези хора рязаха паметници, торти, заклеймихме ги и след два месеца ги подкрепят.

Оправданието, че трябва да отпушим Общинския съвет не важи. Защо предаваш тези, на които обеща, че ще пазиш историята? Защо излъгахте, че ще борите модела Борисов-Фандъкова в София и следобеда направихте коалиция с тях. Това е моралният въпрос. Искам да го обяснят на хората, които ни подкрепиха.

Изборите бяха добри, резултатът беше добър и го занулиха с четири комисии. Един човек каза, че бащите и дядовците им ще се обърнат в гроба от решенията им", посочи тя. 

"Ние не искаме това петно да се лепи на нас и сваляме доверието си от тези лица. Национален съвет е взел решение и градския съвет казва, че ще прави каквото си иска.

Има правила и в политиката, освен морала и достойнството. Лепят ми ги на мен, че Нинова ги изключва. В нашата партия Нинова не може да направи нищо без Национален съвет", категорично заяви лидерът на БСП. 

Тя коментира и връщането на бежанци от Австрия у нас: "Целият проблем е обвит в лъжа и тайнство". 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук