„Никакви кюлчета повече няма да има. Чекмеджето го няма! Чекмеджето си отиде и хората бдят и наказват на изборите всеки притежател на чекмедже с кюлчета, пистолет и пачки”. Това заяви председателят на "Изправи се БГ! Ние идваме" на първото заседание на новото 46-о Народно събрание.


Мая Манолова, Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

„Нашата главна задача в този парламент е да изпълним волята на обикновените хора на България. Да живеят в справедлива, богата, просперираща и правова държава, в която всеки почтен човек да се чувства справедливо оценен и подкрепен”, добави Манолова.


Тя обясни и решението за промяна на името на парламентарната група. „Призивът „Мутри вън!” вече не е достатъчен, за да изгоним мутрите от ежедневието на българските граждани. След десетилетия мутризация, провеждана от ГЕРБ, мутрите са добре окопани на всички етажи във всички власти. Тепърва сблъсъците с тях ще предизвикват катаклизми и турбуленция в публичния живот. Нямаме илюзии, че мутрите доброволно ще се откажат да късат от плътта на държавата”, каза Манолова.

Манолова с люта закана на старта на новото НС

Според нея хората очакват обединение от партиите на протеста.

„Те очакват и да сформираме почтено правителство, което да се погрижи за хората, а не за интересите на партийните елити. Ние не договаряме постове. Отговорността и правото са на първата политическа сила – „Има такъв народ”. Тяхната победа над ГЕРБ слага край на 12-годишната хегемония. Готови сме на разговори с тях и „Демократична България”. Искаме справедливост!”, заяви още от трибуната Манолова.

Тя обяви, че ще внесе предложение Комисията по ревизия да продължи работата си и. Ще бъде внесено и предложение за създаването на анкетна комисия за полицейското насилие по време на протестите миналата година, както и за полицейското подслушване.

"Искаме да видим кой ще е против осветяването на мръсните тайни на властта, на разхищението на милиарди левове народни пари. Готови сме да участваме в провеждането на истинска съдебна реформа и модернизация на страната. Днес внасяме искане за изслушване на министрите на правосъдието и МВР по повод искането за отстраняване на главния прокурор. Внасяме и законопроект за преизчисляване на пенсиите – над 40% живеят в мизерия с пенсии, които не са индексирани от години", каза председателят на "Изправи се БГ! Ние идваме". И допълни, че тя и съпартийците й вече са подготвили над 20 законопроекта.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!