Политизиране на протеста на майките на деца с увреждания и употребата му за партийни цели опитват маргиналните грантаджийски формации от коалицията „Демократична България“, пише „Труд“. Репортер на вестника говори с майките, които всеки ден са в палатки край сградата на парламента. Те обясниха, че действително са поканили недоволни граждани на шествие в понеделник, но в името на тяхната кауза и не знаеха за опитите за подмяната на протеста).

От няколко дни в социалните мрежи събитието „Системата ни убива – всички“ се разпространява най-много от активисти на трите партии в така нареченото „дясно“ обединение „Демократична България“ - ПП „Зелените“, ДСБ и „Да, България“.

В съобщението за шествито пише: „България е Пирин, България е Странджа, България е Николай Колев-Босия, България е Баба Дора, България са пенсионерите“. Точно по този начин маргиналите подменят обявения официално протест на майките на деца с увреждания.
От няколко месеца жените настояват за законодателна реформа, която ще доведе до подобрение при грижите за хората в неравностойно положение, каквито са техните деца. Но в съобщението децата са поставени на последно място, като преди тях акцент се слага на Пирин, Странджа, Баба Дора, гладната стачка на Николай Колев-Босия (виж факсимилето).

Така шествието под надслов „Системата ни убива“ подменя социалния си характер и придобива политически измерения и вече няма да има много допирни точки с исканията на майките.
Вместо това в него приоритетно са поставени фалшивите каузи на „зелените“ уж за спасяване на „Пирин“, евтаназията на болните от чума животни в Странджа (която също бе политизирана и доведе до уволнения в правителството - б.а.), искането на Босия за оставка на транспортния министър Ивайло Московски.
Излиза че на шествието в понеделник ще бъдат издигнати политически лозунги, а основната цел – решаването на проблемите на децата с увреждания, ще остане встрани.
Но това е добре познат похват на ПП „Зелените“, ДСБ и „Да, България“ - когато има социално напрежение в дадена област, те веднага да се присламчват към него, за да го използват за политическите си цели. В действията си винаги са подкрепяни от медиите на кръга на кръга „Капитал“, ръководен от подсъдимия за данъчни измами Иво Прокопиев.

Майки пред парламента коментираха, че политизирането на тези чисто житейски и социални проблеми, използването на деца с увреждания, би бил отвратителен акт.
Въпросът е как изобщо могат да съвпадат интересите на грантаджиите от „Да, България“ със справедливата кауза на майките. Или какво общо имат „зелените“, които само за няколко години са усвоили над 200 милиона евро, уж за спасяване на биологичното разнообразие в България, като част от парите са от Брюксел (виж карето).
Но избирателите виждат всичко и не подкрепят „Демократична България“ - това е ясно от регулярните социологически проучвания, които не дават на обединението повече от 2%. Заради провалените си очернящи кампании срещу държавата сега малкото „дясно“ обединение очевидно опитва да се „залепи“ за майките, които се борят за бъдещето на своите деца.

Не е ясно какво пречеше на Радан Кънев, Христо Иванов и компания, които директно участваха във властта при предишното управление на ГЕРБ, да направят нещо за децата с увреждания и техните проблеми. Но те сега са със „зелените“, които протестират само там, където имат лични интереси, като Пирин, Витоша, Корал или Кара дере.

Парите са от чуждестранни спонсори

Финансирането на ПП „Зелените“, които са едно с коалиция „За да остане природа в България“, и „Да, България“, е основно от задгранично. Чрез коалицията „еколозите“ имат мрежа от неправителствени организации. Чрез тях „зелените“ активно усвояват европейски пари по проекти без никаква полза. НПО-тата на природозащитниците са имат достъп до финансиране от Брюксел на стойност милиони евро.

В същото време „Да, България“ работи с така наречените грантове – това е спонсорство от чуждестранни фондации като „Отворено общество“, „Америка за България“ и други.

Парите идват по проекти, които нямат доказана ефикасност за България.
Самият лидер на партията – Христо Иванов беше председател на Института за правни инициативи, който до днес получава щедри грантове от въпросните чуждестранни фондации, които всъщност се ползват за прокарване на лобистки интереси.