Добър ден на всички. Най-напред искам да започна с думи на благодарност за подкрепата. За мен е истинска чест да застанем пред България и да кажем "искаме работещо правителство". С тези думи кандидатът за ГЕРБ за премиер Мария Габриел откри преговорните срещи за съставяне на правителство. 

"Искам да ви благодаря за днешната среща. Изправям се с чувство на гордост и скромност, защото ме познавате. Заедно сме работили и постигали резултати в рамките на моите дейности в законодателната и изпълнителната политика на ЕС. Всички ние носим отговорност пред българите. Ключовата дума на днешните срещи ще бъде "диалог". Диалог за приоритети за България и българите. За да ги изпълним, имаме нужда от работещо правителство, което носи отговорности", продължи тя.  

"Днешното ми първо послание ще бъде да работим заедно за екип на България и трите "А"-та - амбиция авторитет и ангажимент", допълни кандидатът за премиер на ГЕРБ. 

"Трябва ни силен екип, в който решенията не се спускат. Трябва ни авторитет в Европа. Ще имаме авторитет, ако участваме пълноценно във взимането на решения там. Трябва да работим за по-спокойно ежедневие и по-достоен живот. Правителство, символ на амбиция, авторитет и ангажимент. На първо място в приоритетите ни е работещо правителство. Второ, стабилизиране на публичните финанси и приемане на бюджета. Трето, приемане на необходимите закони за правосъдната реформа, разделянето на КПКОНПИ и контролирането на главния прокурор", заяви тя.  

"Трябва да се стигне и до конституционна реформа, която ще изисква много работа от МС, Министерство на правосъдието и НС", допълни Габриел. 

"Първото, което ще направи министъра на правосъдието в моето правителство е да внесе във ВСС внасяне на искане за оставката на главния прокурор Иван Гешев за уронване на престижа на институцията", заяви още Мария Габриел.

Тя отбеляза, че приемането на България в еврозоната е сред основните й приоритети, а датата ще зависи от бюджета и дефицита му. 

"Трябва да се изпълни Плана за възстановяване и устойчивост. Приоритет е подобряването на сигурността на българските граждани, преодоляване на битовата престъпност, членството в Шенген. Трябва да спазваме ангажиментите ни към членството в НАТО. Имаме краткосрочни и спешни неща. Ускоряване на участието на България в програмите, свързани с модернизацията на страната - наука, образование, дигитализация. Ключови са инвестициите в младите хора. Това означава модерно и иновативно образование", заключи Габриел. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук