Пандемията от COVID-19 подложи на безпрецедентен натиск туристическия сектор в цял свят. Тя преустанови повечето вътрешни и международни пътувания. У нас туризмът е сред трите най-пострадали икономически отрасъла. Това заявява в интервю пред в. Стандарт вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

За първите 10 месеца на годината в страната ни са отчетени над 4,2 млн. туристи в  местата за настаняване. От тях над 3 млн. са български граждани. Общият спад при българи и чужденци за този период е 49% по данни на НСИ.

Сривът при чуждите туристи е 70%. Сериозно пострадаха повечето от традиционните ни пазари - понижението при визитите на германските туристи е 80%, на британските 83%, на полските 74%, на румънските 37% и др. Реализираните нощувки за десетмесечието са малко над 11,3 млн. и бележат спад от 55% по данни на НСИ за местата за настаняване с поне 10 легла.

От тях над 6,8 млн. са реализирани от български граждани. Отстъплението при сънародниците ни е 20%, докато при чужденците е в пъти повече - 73%. Последните анализи на БНБ отчитат, че приходите от входящ туризъм с нощувка и еднодневен престой са спаднали с над 4,1 млрд. лв. за първите 9 месеца на годината, каза Марияна Николова.

Кризата безспорно се отрази и на заетостта. През третото тримесечие на 2019 г. заетите в хотелиерство и ресторантьорство са били около 202 хил., а през третото тримесечие на 2020 г. те са 160 хил., сочи НСИ.

Това показва, че голяма част от работните места в туризма успяха да бъдат запазени въпреки нанесените от пандемията огромни щети. България не прави изключение от световната картина. По информация от Световния туристически форум се очаква международният туризъм да претърпи за 2020 г. 3 трилиона долара загуби заради пораженията на COVID-19.

В краткосрочен план е много важно да продължим да спазваме противоепидемичните мерки, посочи Марияна Николова. Професионалната и личната дисциплина, самоконтролът и персоналната отговорност ще помогнат да затвърдим имиджа на българските курорти като сигурни дестинации за почивка. В разгара на заразата страната ни получи печат като дестинация за безопасност и хигиена  (Safety and hygiene travel stamp) от Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC).

Компромис с тази висока оценка не можем да допуснем и контролът е изключително силен. След първоначалните ни антикризисни указания на 21 октомври с моя заповед бяха въведени допълнителни общи правила за противоепидемични и санитарни мерки в курортите за зимния сезон. Те въвеждат единна практика за местата за настаняване, заведенията, ски съоръженията.

Мерките обхващат туристите, обслужващия персонал, въжените линии, лифтове и влекове, ски училищата, ски гардеробите и пр. Зимните ни курорти отговарят напълно на тези изисквания и са готови да доказват всекидневно, че са безопасно място за нашите гости така, както го направиха летните курорти - в тях нямаше нито един заразен или болен от COVID посетител. Важна целева група са и българите, които често почиват в чужбина. Сега е моментът те да бъдат спечелени за почивка в собствената им страна с качествени услуги на атрактивни цени.

Напредъкът с ваксините и евентуални нови правила за пътуване несъмнено ще насърчат сектора, подчерта вицепремиерът. Стабилизирането на епидемичната обстановка ще ни позволи да привлечем повече туристи предимно от близки пазари, от които може да се ползва автомобилен транспорт.

Моята политика винаги е била насочена към запазване на отворени граници в региона и в краен случай прилагане само на PCR тест, за което съм пледирала във всичките си чуждестранни срещи. За някои от важните ни пазари от голямо значение ще бъде и програмата за субсидиране на чартърите, която бе подкрепена от правителството, допълни Марияна Николова.