Имаше два пътя - единият беше да продължат служебните кабинети на Радев. Това създаваше основен риск политическата криза да се задълбочи и да стане институционална, какъвто очевидно беше планът.

Вторият беше да направим правителство, защото бюджет няма, регулаторите не са попълнени, има изоставане по Плана за възстановяване - държавата беше в много трудно положение.

Решихме, че някой трябва извади държавата от това трудно положение, да я вдигне на крака, каза в предаването "Панорама" по БНТ депутатът от "Продължаваме промяната – Демократична България" Мартин Димитров по повод новоизбраното правителство "Денков-Габриел".

Ние вече вършим работа. Приехме удължаване на бюджета, мерки по Плана за възстановяване – тръгнахме да работим за стабилизиране на нещата, заяви той.

Попитан как ще постъпят ПП-ДБ спрямо искания депутатски имунитет на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Димитров посочи: "Нашата съдебна реформа предполага на всекиму своето – кой каквото е направил, да си носи отговорност.

По конкретния случай - ако тези депутати не преценят да си дадат имунитетите, парламентарната практика е да се направи комисия, която да разгледа всички документи по случаите и тогава да се прецени какво решение да се вземе".

Той коментира и разговорите за конституционни промени, към които се присъедини и депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Ние искаме едно и също нещо от доста време. Правим единствено възможния модел – да разговаряме с всички парламентарни групи. Това, че ДПС прецениха да пратят Пеевски в конституционната комисия, не беше правилен ход, затова гласувах "против", но ние ще търсим съгласие с всички сили, защото тази реформа е много важна.

Няма да се откажем, ще направим всичко възможно България да стъпи друг конституционен фундамент, подчерта депутатът от ПП.

По повод подготвяния проектобюджет за 2023 г. Мартин Димитров поясни: "Заедно с колегите от ПП сме приели подход бюджетният дефицит тази и другата година да е 3%, което гарантира плащането на пенсиите и заплатите, като няма да има увеличение на данъците".

Димитров коментира и скандалния запис от събрание на ПП.

Традиция в България е крадецът да вика "дръжте крадеца". Видях едно посолство, което посочва за кого да се гласува, видях и снимки на един партиен лидер с един посланик. Другото са празни приказки. Ние отстояваме българския интерес. Можем да кажем "не", когато трябва. Не отговаряме пред никакви посолства, каза още депутатът от ПП-ДБ.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук