За мен става дума за класическа измама от страна на организаторите на касата, единственият път е съдебен. Организаторите са се подсигурили добре и ще бъде трудно вложителите да си върнат парите. Така председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова коментира пред БНР случая с „Популярната каза” в Дупница.
Тя подчерта, че такива ВСК има и в синдикатите. Правилата там, обаче, не дават възможност за превръщането им в пирамиди.
 
„Имотите не са на кооперацията, вече са прехвърлени и ще бъде трудно да се върнат парите. В кооперациите също има устав, който всеки трябва да е подписал и приел да участва в него. Единственият контролен орган е КЗП. Но там не са постъпвали подобни сигнали. Иначе тя би могла да се поинтересува защо лихвата е толкова висока и дали с нея не се цели измама. Но тези договори не се обявяват в публичното пространство. И при нарушаване на такъв договор единствен арбитър е съдът”, обясни Стоянова.
 
„Не може заради всяка бълха да изгаряме юргана. Не може със закон да забраняваме дейности, които са полезни за хората, но понякога се възползват алчни хора”, подчерта Менда Стоянова.
 
„Не помислиха ли вложителите от каква дейност могат да се получат 14-15 процента лихва? При фалита на КТБ говорехме за висока лихва от 8 процента. Трябва да се научим да бъдем отговорни към деянията си и към парите, които влагаме”, смята Стоянова.
 
„Следващата седмица ще приемем правила за избор на председател на Комисията за финансов надзор и е възможно до края на месеца този избор да се състои”, каза още Менда Стоянова.