Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че предизвикателството с миграцията може да определи съдбата на Европа. „Пред Европа има много предизвикателства, но миграцията може да определи бъдещето на
континента“, заяви Меркел пред депутатите в Бундестага, цитирана от АФП.
 
Тя допълни, че пътят, който ЕС ще избере може да определи дали Съюзът е реален защитник на ценностите, които прокламира.
 
Меркел изтъкна още, че НАТО остава централно за отбраната на страната, въпреки напрежението, което съществува в Алианса. „Не е тайна, че трансатлантическият съюз е под напрежение в момента, но ние сме убедени, че Алиансът остава централен за нашата обща сигурност“, заяви Меркел.
 
Канцлерът призова Европа да продължи контактите със САЩ, за да се избегне търговската война. Освен това Меркел заяви, че предложението към Русия за диалог, който да постави края на конфликта в Източна Украйна, все още важи.

Германският канцлер посочи, че са необходими реформи в Еврозоната, за да се предотвратят бъдещите кризи още от зараждането им, сега, след като спасителните програми в някои страни членки са проведени успешно.
 
По време на своя реч пред Бундестага тя заяви, че „гръцката спасителна програма бе голямо предизвикателство, но може да се каже, че еврото е стабилно, програмите са проведени до край и страните отново са конкурентоспособни“. Тя оцени това като добре свършена работа
и добър пример за европейска солидарност. „Но все още има нужда от реформи. Затова се съгласихме с Франция да работим заедно“, заяви Меркел.
 
По-късно днес Ангела Меркел ще присъства на срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел, на която се очаква миграцията към Европа да стане основна тема.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!