Министерство на финансите (МФ), Асоциацията на банките в България (АББ) и Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБ) публикуваха силно негативни становища срещу промените в Закона за задълженията и договорите, става ясно от публикувани документи на институциите в сайта на НС, предава Монитор.

Законопроектът предвижда с изтичането на 10-годишна давност да се погасяват всички вземания срещу физически лица, освен когато има отсрочка. Мярката няма да важи за задължения на еднолични търговци, както и за дългове, произтичащи от непозволено увреждане и неоснователно обогатяване.

От МФ посочват, че давността може да създаде проблем, особено при ипотеките, които са обичайно с по-дълъг срок за погасяване.

„В случай, че срокът на абсолютната погасителна давност е по-кратък от срока на самия кредит, за недобросъвестния длъжник би имало стимул да спре да плащанията по кредита и задължението му да стане предсрочно изискуемо“, пишат от МФ.

Ако уредбата се приеме, това може да доведе до оскъпяване на кредитите вследствие на повишен риск за събираемост на вземания. Длъжниците, които ще теглят нови кредити ще са ощетени, тъй като клиентите в заварено положение са с по-изгодни условия по договора си.

Според АББ срокът не трябва да е 10, а 15 години и законът да влезе в сила след минимум година. Банкерите споделят мнението на МФ, че законопроектът поставя в неравностойно положение стари и нови кредитополучатели.

Колекторите предупреждават, че със законопроекта ще бъдат ударени банките, които имат „огромно количество рискови експозиции в страната, които са недостатъчно обезпечени, качеството на обезпеченията не е добро, а уговорените лихви са сравнително ниски“.

Според тях 10-годишният срок също е твърде кратък и неприложим.

От правосъдното министерство също посочиха, че не подкрепят законопроекта. Според ведомството на Данаил Кирилов така ще се нарушат правата на кредиторите и ще се стимулират недобросъвестните длъжници, които ще вземат пари, без да ги връщат.