Нашите предци са написали нещо на тази фасада: "Съединението прави силата". Победата е за смелите. Това заяви най-възрастният депутат в 45-ото НС – парламентаристката от формацията на Трифонов Мика Зайкова. 

"Нали България е важна. Нека да я сложим там където й е мястото - в европейското семейство, т.е. да не сме на последно
място", каза още тя.

На въпрос как ще се справи парламентът, който е като орел, рак и щука, Зайкова отвърна: "Има една цел - тя се казва България и нейния просперитет. Ако това не е цел за тях, за какво са тук? Нашите предци са написали нещо на тази фасада "Съединението прави силата". Победата е за смелите".

"На какво се дължи мъдростта ви? На възрастта ли?", запита я водещата, а Зайкова се засмя и отвърна: "По-скоро на мозъчната кутия".

Запитана кого ще предложи групата, тя каза: "Аз съм от гражданската квота, не ме питайте политически работи".

Длъжна съм да проверя дали в пленарната зала има кворум и дали повече от половината народни представители са тук. Тъй като нямаме електронна система, ще чета имената и ще ви моля всеки, който чуе името си да каже "тук" и да вдигне ръка. Така донайенът на 45-то Народно събрание Мика Зайкова стартира първото заседание на новия парламент. 

Тъй като електронната система не работи, тя бе задължена да прочете всички имена на депутатите и да ги преброи устно. 

"Уважаеми дами и господа, заседанието ще се предава пряко по БНТ и БНР, така че моля за усмивки и за радост. Нека народът да види, че народните представители в 45-тото Народно събрание са хора с добро настроение и хумор. И така, дами и господа, неумолимият ход на времето и датата в моя акт за раждане ми дадоха привилегията да открия 45-тото Народно събрание, за което съм много щастлива и дано да съм добра орисница", каза тя. 

"Много от нашите предци и сънародници са умирали с усмивка на уста за съдбата на прекрасната ни страна. Сигурна съм, че и съвременните българи биха жертвали живота си, за да я има България и сега. България е минала през много битки, но винаги е възкръсвала, защото народът е намирал път към Възкресението.

България, и целият свят, се намира в тежка ситуация. Намираме се в световна икономическа криза, но можем да бъдем утежнени и с една социална криза. Нашият народ много пъти ни е казвал къде грешим и е казвал истината - дали на протест, референдум или избори. На 4-ти април той ни прати в тази зала с една единствена поръка - промяна.

Промяната, която ще извади България от всички последни места в ЕС. Аз, надявам се и вие, искате да видите в очите на Българите щастието от това да не сме най-бедни, най-нещастни, да живеем най-малко и да не сме безпросветни. Страна, която е била на 5-то място по качествено образование е на далечното 88 от 140 страни. Това е срам и позор за нашата цивилизация
", продължи тя. 

"Независимо от това, че сме различни, имаме една единствена цел - просперитета на България и нейното достойно място в европейското семейство. Сигурна съм, че всеки ще даде максимума от своите знания и умения, за да постигнем тази цел. Мисля, че нашите предци са ни дали това, което пише на фасадата на тази сграда - "Съединението прави силата". Не забравяйте кой и за какво ви е изпратил тук. Сега трябва да извършим най-важната част от днешното заседание", каза тя. 

Мика Зайкова помоли всички депутати да се изправят и да изрекат заедно клетвата: 

"Заклевам се в името на Република България, да спазвам Конституцията на страната и във всичките си действия да се водя от интересите на народа. Заклех се." 

"Благодаря ви и на добър час, колеги депутати", завърши тя.