Проблемите на Министерството на вътрешните работи са проблеми на цялата държава. Никога проблемите не са само на вътрешния министър, заяви в предаването “Неделя 150” по БНР Михаил Михов.
Според него са странни изявленията за натиск при регистрация на един от полицейските синдикати, при условие, че е имало осигурено помещение, преди самата регистрация. Той уточни, че е имало много преговори с недоволните служители на вътрешното министерство. „Всички искания бяха обсъдени и откровено беше казано какво може и какво не може”, категоричен беше той.
Вътрешният министър добави, че част от исканията са изпълнени, включително по отношение на повишената полицейска защита, темата с военната подсъдност, материално-техническото оборудване. „Милиони са парите, които държавата задели за технологично оборудване на МВР и мисля, че много от служителите го виждат. Строим сграда на Криминална полиция, нови РПУ-та в София, а от другата седмица започва създаването на научно-технически лаборатории в цялата страна”, обясни той. Според него това са доста сериозни средства и може би ще трябва да изляза с един публичен отчет. Става въпрос за около 40 милиона, които бяха отпуснати от преизпълнението на бюджета миналата година”, обясни още вътрешният министър.
Той призна, че в министерството има много проблеми, свързани със структурата, свързани с възможностите за кариерно развитие на младите служители и редица други. На въпрос, дали може да бъде проявена селективност като се уволняват неудобните, Миков заяви: „абсурд, досега не съм го правил, нито сега ще го правя”. По думите му обаче има възможности за съкращения и те ще бъдат реализирани разумно.
Вътрешният министър беше категоричен, че не иска да заблуждава служителите, че може да бъде изпълнено искането за 50 процента увеличение на заплатите. /БЛИЦ