"Продължаваме Промяната" (ПП) категорично няма да подкрепят проектокабинета на ГЕРБ. Това заяви зам.-председателят на Народното събрание (НС) Никола Минчев.

"Една от тезите, които се лансират, за да мине правителството на Николай Габровски в Народното събрание е, ако кворумът е по-нисък", посочи Минчев пред БНТ. "Това обаче би означавало скрита подкрепа, заради което ПП ще влязат в зала и всичките им 53 депутати ще гласуват против", посочи той.

БЛИЦ припомня, че в петъчния ден и съпредседателят на ПП Кирил Петков бе в паника, че правителство на ГЕРБ може да мине, ако има промени в кворума.

"Това нито е израз на желанието на ПП да отиде на предсрочни избори, нито е проява на неуважение към проф. Габровски, който е един изявен специалист от уважавана професия. Проф. Габровски в крайна сметка е кандидат-премиер на ГЕРБ, като ПП ясно сме заявили, че няма как да дадем подкрепа за правителство с мандата на ГЕРБ", уточни Минчев.

На въпрос ще предложат ли ПП кабинет с втория мандат, той заяви, че ще положат усилия, но имат нужда от ясни гаранции, че правителство на малцинството на ПП и "Демократична България" (ДБ) ще може да работи.

"Към момента стъпката с Изборния кодекс не беше уважена от политическите сили. Разбира се, има и последен шанс, ако президентът наложи вето върху кодекса и промените се върнат в пленарна зала. Надявам се президентът да намери юридическите и политическите аргументи да наложи вето", каза зам,-председателят на НС.

"Разривът между ПП и БСП е именно във връзка с изборните правила", уточни Никола Минчев и допълни:

"Важно е да се каже, че БСП извървя един път, при който на 180 градуса промени мнението си за машините, защото това беше една от политическите сили, които в началото на 2021 гласува за масовата употреба на машините. Година и половина по-късно гласува заедно с ГЕРБ и ДПС, за да бъдат отстранени машините".

Минчев изрази симпатия към Явор Божанков и позициите му за военната помощ за Украйна и Изборния кодекс. Уточни, че след изключването му от ПГ на БСП той става независим депутат и ПП няма как да го поканят да се присъедини към тях.

"Вярно е, че Кирил Петков и Асен Василев набраха популярност по време на първия служебен кабинет на президента Радев, но ПП никога не е била президентска партия", заяви Никола Минчев. Той коментира и изказването на Румен Радев по техен адрес за "шарлатанията".

"Не е нормално и за мен лично е абсолютно неприемливо президентът или който и да е политик да квалифицира така цяла политическа партия. Една политическа партия не са само политиците - това са всички български граждани, които виждат реализацията на своите идеи чрез тази партия. От тази гледна точка президентът когато нарича по този начин ПП, това се отразява и на българските избиратели, които са ни подкрепили", каза той.

На въпрос дали ПП и ДБ ще издигнат общ кандидат за кмет на София, зам.-председателят на НС заяви, е това е най-добрият вариант.

ПП и ДБ вадят милионер, копие на Петков, за кмет на София СНИМКА

"И не само за София, а за един максимално широк спектър от градове - да обединим усилия и да дадем на демократичната общност най-добрия вариант за демонтаж на модела ГЕРБ в местната власт. Това обаче е един дълъг процес, който в момента тече и не сме стигнали до конкретни имена. При всички положения това е пътят", каза още Минчев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук