По повод публикации в социалната мрежа и медии Министерството на туризма информира, че няма право да продава плажовете само да ги управлява, като ги отдава под наем или на концесия съгласно закона. Министерството на туризма е оправомощено да изиска изменение на кадастралните карти на плажовете. Това задължение е вменено със закон на министъра. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма.

В позицията на министерството се посочва още: "Именно такава процедура за съответствие на специализираната с кадастралната карта е стартирала за морски плаж „Слънчев б юг“ поради обстоятелството, че са налични специализирани карти, които са по–актуални от кадастралните. Специализираните ка се изготвят от Агенцията по геодезия, картография и кадастър. За отдаването под наем и на концесия на обекти изключителна държавна собственост, каквито са морските плажове, е много важно за правилното провеждане на процедурите и съставянето на коректни документи от страна на Министерството на туризма то да разполага с актуални данни.

Затова Министерството на туризма изисква да бъдат актуализирани кадастрални картите в съответствие със специализираните. Обикновено кадастралните карти датират от 2005 г., а специализираните карти са изменени около 2015 г. и отразяват доста по-то обективното състояние на морския плаж". 

От регионалното министерство също излязоха с позиция.

Темата за приватизация и продажба на държавни имоти по морето не стои на дневен ред. Това каза пред журналисти в Кюстендил министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, цитиран от „Фокус”.

„Превратно тълкуваме нещата, може би. Утре ще говорим на Министерски съвет с вицепремиера Симеонов по темата, най-вероятно”, посочи министър Нанков, запитан за изпратено до него писмо от страна на министъра на туризма Николина Ангелкова. „Нормална процедура по специализираната карта, да поиска министър Ангелкова, нещо подобно. Имаме съответно възможност да променим кадастралната карта на база на специализираната, но вече имаме промяна на вещните права, през това време – тези две години откакто е влязла в сила специализираната карта, но не е нанесена в кадастралната. Отново ще изискаме от министър Ангелкова компетентно становище. Темата, която вицепремиерът Симеонов засегна, за приватизация, за, съответно, продажба на държавни имоти, не стои на дневен ред”, заяви министър Нанков. По думите му министерството на добра воля е участвало в проверки на преместваеми обекти, които са от компетенцията на местната власт.

Въпреки това са дадени съответните становища. „Именно вицепремиерът Симеонов, през депутати от неговата политическа група, са внесли промени в Закона за устройство на териториите, от догодина ДНСК да има касателство по темата преместваеми обекти по плажовете и по националните курорти”, каза министър Нанков.