Сериозни разходи за представителни нужди са имали последните трима министри на правосъдието – Янаки Стоилов, Иван Демерджиев и Надежда Йорданова. Това се разбира от писмен отговор на последния до депутат от опозицията.

Почти 40 000 лв. е платило триото за храна, напитки и подаръци, сочи предоставената справката, която обхваща периода 12 май 2021 г. – 21 януари 2022 г. Това е периодът, в който Министерство на правосъдието се занимава почти единствено с фабрикуването на сигнали, с които да се атакува главния прокурор Иван Гешев, пише "Труд".

Почти половината от парите са отишли за закупуване на хранителни продукти и напитки от няколко известни търговски вериги. Покупки има и от известен магазин за алкохол, както и от магазин за био храни. 45 лв. са платени и за топли кроасани. За сметка на бюджета на Министерство на правосъдието е платена и сметка в столична аптека.

Стоилов, Демерджиев и Йорданова са отчели и три работни вечери, като от отговора не се разбира при кого точно от тримата, заемали поста, са били реализирани.

Най-евтината вечеря е в пицария. Тя е на стойност 344,62 лв. Има една вечеря в столичен хотел – за 741 лв. Най-скъпата вечеря е на стойност от 818 лв. и 30 стотинки. Странното при нея е, че тя е платена по фактура, издадена от „Гамбико 2008“ ЕООД, за която няма данни да е притежател на заведение за обществено хранене.

Фирмата е със седалище на софийската улица „Позитано“, в близост до централата на БСП. В далечното минало на името на „Гамбико 2008“ ЕООД в столицата са се водили и стаи за почивка, като по това време фирмата е била свързана с покойния член на ръководството на лявата партия Илия Божинов. Така, остава загадка, къде точно се е провела работната вечеря, платена от бюджета на правосъдното ведомство.

В Министерство на правосъдието са раздали и скъпи писалки като подаръци, става ясно още от отчета.