Министерството на регионалното развитие е получило писмото на БСП с искане на документацията по проекта за Ларгото, съобщи в парламента регионалната министърка Петя Аврамова, цитирана от Канал 3. Искането на червените е пристигнало още днес и министърката не е имала време за отговор, но беше категорична, че ще им изпрати всички поискани документи, които ще бъдат комплектовани и предоставени на соцдепутатите.

"Абсолютно всички документи, които се изискват от МРРБ и които са свързани с проекта по "Региони в растеж", ще бъдат предоставени", обеща Аврамова.

По рано днес на брифинг Елена Йончева и Пенчо Милков съобщиха, че са настояли да видят документите от институциите с отношение към проекта, нашумял заради скандала "Ало, Банов съм".

Аврамова участва в парламентарния контрол, по време на който бяха насрочени разисквания в пленарната зала следващия петък за електронните винетки, по настояване на БСП.

"Аз се радвам, че ще има такова разискваме, за да разкажем всичко онова, което сме направили. Дори съм благодарна на БСП за това, че това ще бъде част от нашата разяснителна кампания за дейностите по новата система", увери министърката на регионалното развитие.

Тя обобщи, че в момента се продават винетки от над 5000 точки в страната и от 400 терминала, като при книжните пунктовете са били 3500. С 4440 хил. лв. повече са приходите от продадените винетки от 17 декември до края на януари спрямо периода през миналата година, съобщи още Петя Аврамова. Продадени са 1 195 000 електронни винетки за 92 млн. лв.

"В момента се работи по системата за таксуване на база на изминато разстояние, за автомобилите над 3,5 тона. Има много работа да се свърши, административна и техническа, за да може август месец да стартира", поясни за тол-системата министърката. Тя обясни още, че е нямало как да се избегне посредникът, който нашумя, че взима 7%, защото това се предвижда в общите условия на сайта на АПИ и в цялостната концепция за въвеждане на електронното гласуване. До момента е предявено желание да бъде доставчик само една фирма, очакваме още да се присъединят, анонсира Аврамова. По думите й, ако тези 7%, за които се обсъжда, бяха толкова на сметка, вероятно е щяло да има много желаещи, а то нямало, защото първоначалните разходи са големи. Тези пари от въпросните проценти са предназначени за инфраструктура и за фирмите, които разпространяват електронните винетки.