Това каза на брифинг в Министерски съвет вътрешният министър Румяна Бъчварова.Във връзка с помощта, която България трябва да получи по линия на европейската гранична ФРОНТЕКС, Бъчварова заяви, че сме заявили готовност да приемем повече офицери от тяхна страна.
„Очакваме 60-те офицера, които ни предложиха и вече е одобрено да дойдат от Полша и съответната техника, която е необходима за тяхната работа”, поясни тя пред репортер на Фокус. На въпрос как ще коментира изказването от страна на Турция, че сделката за обратен прием на бежанци ще бъде развалена, ако не бъде въведен безвизов режим за турски граждани към ЕС, Бъчварова заяви, че има поредица от рискове, които се анализират в момента, определят се и се решава как страната ни би им отговорили.
 
 „Поддържаме контакт с нашите партньори в Брюксел и в Турция, в момента следим ситуацията. Едни такива политически твърдения приемаме като условност, част от един диалог, който е свързан с много други аргументи”, коментира вътрешният министър.
 
По думите ѝ гръцките власти се отнасят много внимателно към ситуацията. „Комисар Аврамополус, с който разговарях преди два дни, ме увери, че турската страна ще продължи да спазва поетите ангажименти. Просто им трябва време, за да възстановят силите си в сферата на сигурността и това означава, че ние към момента нямаме основание да променяме общата си политика по отношение на Турция. Но в същото време с цялата си отговорност планираме мерки, които биха предпазили страната ни”, допълни Румяна Бъчварова.
 

Относно това как страната ни ще гласува относно въпроса за отпадане на визите за турските граждани за ЕС, Бъчварова обясни, че това е решение, което трябва да се вземе по съответния ред. „Когато сме заявявали предварителната си позиция сме подкрепили отпадането на визите за Турция”, коментира тя. 
Във връзка със ситуацията по границата с Турция, вътрешният министър уточни: „Последните дни има групи, които успяхме да задържим. Следим, динамичен е потокът и необходимите сили са разположени на границата. Включени са всички възможности, които могат да предотвратят нелегалното преминаване и трафикирането”.
 
 „В МВР в момента разработваме една структурна промяна, която ще даде възможност на отделно звено, което ще наречем Център за борба с трафика, да работи приоритетно по въпросите за трафика, защото досега работиха отделните дирекции, а сега ще съберем всички на едно място, базирайки се на изключително добрия си опит и в к.к. „Слънчев бряг”, и в Център за борба с контрабандата, всички отговорни институции на едно място, за да можем по-активно да работим по трафикантските мрежи”, допълни Бъчварова. По думите й в този център няма да влизат структури, а ще влязат представители на отделните дирекции и отдели, които работят по ограничаването на трафика на бежанци и ще могат много по-бързо и в координация да действат и да анализират информацията. 
 

"Има една такава зависимост - колкото е по-трудно да преминеш, толкова повече цената за преминаването се вдига и толкова повече апетит към тази цена на трафикантите се увеличава", добави още тя. "Преди малко говорих със сръбския вътрешен министър, който ме увери, че те регистрират намаляване на притока от България и преориентиране на потоците, които следят през други държави. Това е една добра новина. Със сръбският вътрешен министър ще се видя в неделя на Граничен пункт "Калотина””, съобщи Румяна Бъчварова.