Бившият заместник-директор на "Гранична полиция" Йотко Андреев ще бъде понижен в длъжност. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова след скандала с обществената поръчка за превоз на мигранти, възложена на арестуван за трафик на хора по повод преназначаването му на друга ръководна длъжност, съобщи „Фокус”.
„Аз мисля, че трябва много внимателно с наказанията по отношение на служителите, защото всеки може да направи грешка, да не съобрази една или друга ситуация. Трябва да дадем възможност всички хора, които имат професионален опит, да останат в системата”, подчерта Бъчварова.

Тя обясни, че в момента се търси възможност ГД „Гранична полиция” сама да превозва мигрантите, а за това се осигуряват и автобуси. 

По отношение на искането на Патриотичния фронт всички бежански центрове да бъдат изместени извън София и да бъдат от закрит тип, министър Бъчварова обясни: „Сигурно има някакви основания, но ситуацията такава, каквато е в момента и възможностите, с които разполагаме, не дават много варианти за действие.

Центърът е добре охраняван, там се настаняват семейства с деца – възможно най-нерискови граждани. Опитваме да овладяваме да овладяваме ситуацията. Ще мислим по-нататък”, обясни Бъчварова във връзка с центъра в столичния кв. "Овча купел". Във връзка исканите на България за 160 млн. евро от Европейския съюз за справяне с бежанците, което ще бъде отправено днес на срещата на държавните и правителствени ръководители от Европейския съюз в Братислава, Бъчварова коментира: „В момента са много добра възможност да направим ключови инвестиции и да посрещнем евентуална първа вълна, която да бъде по-силна. Нека да мине решението и ще го представим – има за техника, видеонаблюдение и оперативни разходи”.