През 2017 година министърът по електронното управление в оставка Божидар Божанов влиза в Държавната агенция „Електронно управление“ чрез фирмата си „LogSentinel“, пише Трибюн бг.

Той я създава през 2017 година, заедно с колежката си, отново министър правителството на „Петков“ Калина Константинова. Отговарящата днес за ефективното управление и вицепремиер в оставка пък участва и в рекламните видеа на стартъп фирмата, в която уж има и холандско участие.

Според информацията „LogSentinel“ предлага криптиране на информация чрез облачни решения базирани на блокчейн технология. Или с други думи казано: хем криптиране, хем да се „копае“ криптовалута с машините на клиента, като така се покачвала цената на дигиталните валути.

Експерти са на мнение, че подобна дейност не може да бъде развита, защото всички компании имат IT експерти, които не биха допуснали подобно нещо във фирмите си. Това обаче не пречи на експертите Божанов и Константинова да промотират услугите си.

Ако бяха останали обаче само с видеата си, които имат под 100 гледания нямаше да е проблем.

Според сигнал до медията, влизайки с фирмата си „LogSentinel“ в Държавната агенция „Електронно управление“, държавната администрация е входирала целия си трафик между ведомствата в облачни сървъри собственост на един човек, който владее 60% от фирмата и е министър.

„В момента агенцията ДАЕУ е закрита, на нейно място се появи Министерството на електронното управление, което си има министър подарил сам на себе си големи благини. Всъщност този човек има цялата информация на държавата“, се пише още в сигнала до медията ни.

Тук изниква въпросът дали не трябва да се провери каква точно информация е в „облаците“ контролирани от Божанов и дали не касаят националната сигурност на България?