Продължава отличната съвместна работа между АЕЦ "Козлодуй" и Държаната корпорация "Росатом" в изпълнение на програмата за модернизация на 5-ти и 6-ти блок на атомната централа". Това каза енергийният министър Теменужка Петкова по време на среща с генералния директор на "Росатом" Алексей Лихачов, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Срещата е била в рамките на XI-я Международен форум "Атомекспо 2019" в Сочи, Русия.

Министър Петкова е запознала представителите на "Росатом" с етапа, на който се намира процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ "Белене". "Предстои публикуване на документацията в Официален вестник на Европейската комисия. След това ще информираме писмено заинтересованите компании, че 90-дневният срок за подаване на заявления е започнал", е заявила Петкова, цитирана от енергийното ведомство. "Национална електрическа компания" ЕАД ще довърши процедурата за лицензиране на проекта, е допълнила тя.

Получено е становище от Агенцията за ядрено регулиране, с което се потвърждава валидността на издадените до момента разрешения. Завършването на процедурата по лицензиране ще даде възможност на потенциалните инвеститори да разполагат с пълната информация по проекта, а на българската страна да увери своя дял в бъдещата проектна компания.

По думите на Петкова българската страна разчита на партньорство с Държавната корпорация "Росатом" на всички етапи от реализацията на проекта АЕЦ "Белене". Двете страни ще продължат активния си диалог във връзка със стартиралата процедура за избор на стратегически инвеститор.

По-рано министър Петкова е разговаряла и с представители на американската компания "Дженерал Електрик". От тяхна страна бе потвърден интересът им за участие в АЕЦ "Белене" като доставчик на част от оборудването и инженер по проекта. "Дженерал Електрик" би могла да сътрудничи и при осигуряването на част от финансирането за проекта, стана ясно по време на срещата, пише още в съобщението.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ