Подготвя се нова схема за подпомагане на физическите лица и бизнеса заради скъпите горива, обяви министърът на икономиката Никола Стоянов. Тя ще е по подобие на схемата са 25 стотинки на литър, но ще бъде финансирана чрез свръхпечалбите на компаниите от сектора, а не от държавния бюджет, съобщава БНР.

Все още не е ясно какъв ще бъде размерът на подпомагането, но надеждата на Стоянов е от началото на следващата година схемата да е работеща.

Ако се приемат предложенията на служебния кабинет, цената на горивата няма да спадне, но ще се осигури подпомагане, обясни министър Никола Стоянов.

Схемата е по подобие на тази за 25 стотинки на литър, но все още не е ясен размерът на сумата за подпомагане и как ще се формира. Този път обаче освен физическите лица, ще се подпомагат и компаниите, а парите няма да идват от хазната, а от свръхпечалбите на компаниите от сектора. Те ще постъпват във фонд, който се администрира от Министерството на финансите.

Помолен за коментар на опасенията, че с износа на петролни продукти, произведени с руска суровина в рафинерията в Бургас, се нарушава дерогацията от Европейския съюз, Стоянов заяви:

"Ако се приемат тези промени, компаниите ще имат право да внесат авансово своя дял и вече тогава ще може да се изплаща таза помощ на литър".

Стоянов коментира и казуса дали е възможен износ на петролни продукти, произведени от рафинерията на "Лукойл" в България: "Самият текст на дерогацията позволява износ на продукти от България на руски петрол, преработен в България. Забранени са продукти от руски петрол, преработени в Русия, а това няма как да влезе в ЕС"

Ако "Лукойл" не изнася, има два варианта - или тук цените да станат 5-6 лева, или да затворят, каза още министърът.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук