Никой не може да стои над закона, още повече, че тук имаме решение на ВАС. Решенията на съда не се коментират, а се изпълняват.

Това каза в Пловдив при откриването на изложба „Лов и риболов“ на Международния панаир министърът на земеделието в оставка Кирил Вътев.

По този начин той коментира казуса с незаконната постройка на Румен Гайтански – Вълка на язовир "Искър" в Държавното горско стопанство.

Министърът подчерта, че от страна на него и неговите заместници и служители, никога не е имало опити да се възпрепятства решението за събаряне.

На въпрос как се разрешава частни бизнесмени да ползват като своя собственост големи територии от държавни горски стопанства, министър Вътев каза: "Това е от десетки години“.

По повод твърденията, че се отлага срутването на постройките, защото шумът щял да попречи на бременните кошути и по повод твърденията, че като министър Вътев е изпълнявал нарежданията на Румен Гайтански, той определи това като нелепо.

"Отговорен за незаконното строителство е този, който е построил сградата“, каза още министърът.

Той обаче си замълча и не отговори на въпроса как ще коментира това, че държавни органи са съдействали на Гайтански за въпросния строеж.

"Съдът е преценил, вече е станало, няма какво да коментираме", каза Кирил Вътев.

Министърът добави, че ще търси отговорност на този, който е измислил казуса с бременните кошути и опитът за отлагане на събаряне на постройките.

На финал Вътев заяви, че не е канен отново да заеме поста в новия кабинет, който се опитва да състави Димитър Главчев.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

Оператор: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук