Вече е отбелязана първата победа с битката с инфлацията - тя се понижава за първи път след непрекъснати ръстове в последните близо 2 години. Ако в този момент България сама затвори пред себе си вратата за износ на преработени в рафинерията "Лукойл Нефтохим" продукти, то тази битка ще бъде окончателно изгубена.

Това мнение изрази пред bTV министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Припомняме, че в понеделник в публичното пространство бе разпространен отговор от Европейската комисия на запитване от "Свободна Европа", в което категорично се заявява, че не само руският суров петрол, а и продуктите от него, са само и единствено за вътрешно ползване, а експортът им към държави от ЕС е невъзможен. 

След заседанието на Министерски съвет в сряда министърът на транспорта Христо Алексиев обаче отново настоя - износът на горива, вече преработени, не е забранен, а в европейския регламент единствено "не" се казва на петрола, внесен по нефтопроводи, докато цялото "черно злато"у нас бива внасяно по морски път.

"България не може да препродава руски петрол, в това дерогацията е категорична. Забраната е за продукти, получени от руски суров петрол, получен по тръба, а петролът за България идва по море. Продуктите, получени на територията на България, са прозиведени в Европейския съюз продукти", преповтори същата позиция и Никола Стоянов.

Същевременно поради спецификите на местоположението ни - вход в Черно море може да се осъществи единствено през Босфора, през който могат да минават единствено малки танкери,като за това се чака близо месец, доставката на друг нефт към момента няма как да е икономически обоснована, подчерта министърът.

По думите му се водила ежедневна комуникация с експерти от Европейската комисия, които разбирали казуса.

"Те не ги тълковат по друг начин, в комуникация сме с тях всеки ден. Там работят експерти, това е единствената възможна оценка от експертна гледна точка. Ако държаха да се забрани износа на петролопродукти, нямаше в дерогацията да запишат само тръбен петрол. Те са наясно, че рафиренията няма как да работи, ако се забрани износът", посочи шефът на икономическото ведомство.

Друг аргумент - освен бензин и дизел, рафинерията произвежда сериозни количества продукти, изнасяни за трети страни, защото не покриват европейските екоизисквания. При забрана на износа обаче тези количества трябва някъде да се съхраняват, като капацитета на складовете е не повече от 20 дена.

С 33% ще бъде облагана свръхпечалбата на "Лукойл" догодина. За целта е нужно депутатите да приемат внесените от служебния кабинет промени в Закона за корпоративното облагане, както и да свалят приетата от кабинета "Петков" забрана за износ на готова продукция от 1 януари 2023 година. Ако това се случи, рафинерията ще внесе авансово 100 милиона лева в бюджета, заяви министър Николов.

Именно тези пари ще отидат за продължаване на мерките за компенсация на цените на горивата. И не само - ще бъдат разработени и помощи за транспорт на най-бедните, които не разполагат с лични автомобили.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук