Стана ясно, че НИМХ категорично иска развод, а БАН не дава. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в сутрешния блок на bTV.

Министър Вълчев припомни, че България има хидрометеорологична служба от близо 130 години. 

От последните минути: НИМХ изпратиха кърваво ПИСМО на Борисов! 

„Надявам се, че няма сега да има прекъсване на хидрометеорологичното обслужване. Вчера стана ясно, че НИМХ категорично иска развод, а БАН не дава. Доколкото разбрах от десетилетия има такива нагласи за излизане от БАН. Всъщност НИМХ в тази си 130-годишна история през близо половината време е бил извън Академията – той не е типичният научен институт, при него научната дейност е по-малката част. Той има международни ангажименти, изпълнява ангажименти по три закона и ние не можем без него и трябва да го запазим при всички положения“, обясни той.

Вълчев коментира, че тези 15 млн. лв., които бяха отпуснати допълнително на БАН, са разпределени по критерии от Общото събрание в зависимост от научната дейност на институтите. 

По думите му за метеоролозите увеличението на средствата е около 5-6%. 

„Критериите са справедливи дотолкова, доколкото отчитат научните критерии, но не и специфичните критерии на НИМХ. Дългосрочният проблем, който поставят от НИМХ, е отношението към тях и способността на Общото събрание на БАН да бъде достатъчно отговорно“, обясни той.

Министърът посочи, че конкретните ангажименти, които са били договорени по време на срещата при него, са били МОН да подпомогне до края на годината НИМХ. 

„И ние изпълняваме това. Другото беше БАН в рамките на бюджета си да потърси допълнителни възможности. А за следващата година да търсим самостоятелност на НИМХ в рамките на БАН. Не искаме ние да взимаме решението за изваждане на НИМХ от БАН – те трябва да се разберат и да вземат решението в дух на съгласие. Седем или осем сектора ползват данните от НИМХ, те имат и международни ангажименти, така че не можем да ги оставим“, коментира Вълчев.

Той обясни, че от всички средства, които са гласувани тази година - около 65 млн. лв. увеличение, около 50% ще отидат в БАН. 

„Следващата година пак ще имаме това увеличение и ще имаме възможност пак допълнително да подкрепим системата за научните изследвания. А аз разглеждам НИМХ като част от системата на научните изследвания“, каза още Вълчев.