За съжаление, като че ли не се приближаваме до края на първата фаза, има доста големи различия между това, което ние очакваме, преговорния екип, излъчен от Европейския съвет и комисия, и това, което Великобритания и правителството там си представят. Това каза вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева за преговорите за излизане на Великобритания от ЕС в предаването „Европа сутрин“ по телевизия "Европа".
"Факт е, че от март 2019 година, както е по договор, Великобритания няма да бъде член. Силно се надявам да постигнем съгласие, което ще бъде в интерес на двете страни“, заяви тя. „Великобритания е изключително важна за ЕС, особено в отношение на отбрана и сигурност“, посочи Екатерина Захариева и допълни, че Великобритания е сред най-големите партньори на държавите - членки на ЕС.

Според нея със сигурност Великобритания трябва да остане близо до ЕС и да бъде негов добър партньор. „Разчетено е, че преди Председателството ни трябва да завърши първата фаза от преговорите за Брекзит. След като се постигне съгласие за основните права, преди всичко за свободното движение на хора и услуги, за финансовите ангажименти на Великобритания след прекратяване на членството, втората фаза на преговорите са отношенията между ЕС и Великобритания“, уточни Екатерина Захариева.

„В европейските държави след Брекзит имаше отрезвяване. Във всяко предизвикателство и проблем виждам и възможност. След Брекзит като че ли гражданите започнаха да осъзнават, че ЕС не е невъзобратим процес“, коментира вицепремиерът. „Оптимист съм за бъдещето на ЕС, разбира се не трябва да си затваряме очите къде са били проблемите. Трябва да отговаряме по-бързо на очакванията на нашите граждани, които като че ли не се чувстват сигурни“, заяви Екатерина Захариева.

„Много кризи се изброиха - на сигурността, в Еврозоната, имаше държави с проблеми във финансовата стабилност, с тероризма, с бежанската вълна“, обясни тя.

„Най-бързо трябва да решим кризата в доверието в европейските институции. Ще я решим, когато покажем, че можем бързо да отговаряме на очакванията на гражданите“, подчерта вицепремиерът.