Дебат между двете основни политически сили - ГЕРБ и БСП, би бил полезен и интересен за публиката, но не очаквам коренно да обърне нагласите на избирателите. Това каза анализаторът проф. Михаил Константинов, цитиран от "Фокус".
По думите му дебатът ще бъзе полезен и от гледна точка на факта, че към момента предпочитанията към двете големи партии са почти изравнени и е трудно да се каже кой точно води. „Трябва да се направи действително подобен дебат. Участието на експерти е логично, тъй като е смешно да предполагаме, че лидерите са абсолютно компетентни във всички области на политическия, икономическия и даже бих казал финансов живот в България. Затова са експертите, защото един човек, един политик, колкото и да е велик, не може да обхване всичко.

В този смисъл има логика експерти да спорят, както има логика и част от дебата да е сблъсък между лидерите. Там вече са визиите, концепциите, нещата, които са над подробностите. Важни са и двете неща – и диспут между експертите, и диспут между лидерите. Това е позната традиция в българския политически живот, за Америка да не говорим. В България също преди президентските избори имаше такива дебати и те вероятно имаха своето отражение в резултатите на изборите“, коментира проф. Константинов. 

Анализаторът допълни, че и двете основни политически сили нямат съществени различия в посланията, тъй като и БСП, и ГЕРБ са наблегнали на социалната тема, което според него е разбираемо, тъй като един от основните проблеми в България е бедността. Според проф. Константинов част от избирателите ще вземат своето решение за кого да гласуват на базата на това, което ще видят при евентуален дебат.