Бригаден генерал Стоян Генков, началник на Щаба на НАТО в Скопие, ще бъде освободен предсрочно от поста си.
Това става по искане на алианса, съобщава "168 часа", позовавайки се на два независими източника един от друг. Мандатът на най-старшия военен представител на НАТО в Македония е двегодишен, а Генков приема поста в Скопие през ноември 2007 г. Остава му около половин година. Само необичайни причини може да доведат до предсрочното му освобождаване. Генков ще освободи мястото до Гергьовден, твърдят източниците на седмичния вестник.
Решението вече било взето, дори бил определен и наследник  на генерала - наш адмирал от флота. Истинската причина за предсрочното му връщане остава известна само в много ограничен кръг в България.
Във военните среди у нас се говори, че генералът си отивал от натовския пост заради неприемливо поведение. Ако е вярно, това е доста странно, защото според негови колеги и международни чиновници Стоян Генков оставя впечатлението на дипломатичен човек. По принцип формулировката "неприемливо поводение" би могла да означава и неумение да се работи в многонационален щаб, твърдят експерти. Македонското правителство нямало отношение към случая, казват осведомени. Според тях генералът имал личен проблем.
"Чух за предсрочното заминаване на Стоян Генков. Говори се, че освобождаването е по искане на НАТО. Генералът не е имал предишен опит в работата с алианса, не е бил на по-ниски международни длъжности, в мисии и операции зад граница  преди да заеме този пост. Това може да се отрази на работата", заявява генералът от резерва Илия Николовски, бивш шеф на мисията на Македония в НАТО, сега председател на неправителствена организация за ветерани от армията и полицията.
Ако наш генерал е освободен по искане на НАТО от такъв висок пост, това е прецедент, заявява бившият заместник-министър на отбраната Симеон Николов. /БЛИЦ