„Кирил Петков се опитва да се скрие зад служители на Външно министерство, зад някакви доклади. В никакъв случай не стана ясно как се вземат решенията. Ние оставаме с убеждението, че се вземат с нарушение на закона“, това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Думите й са след засекретеното заседание в Народното събрание (НС), където трябваше да се разбере кой е дал заповедта да бъдат изгонени 70 руски дипломати.

„Това беше демонстрация на един умален модел как е функционирала държавата в последните шест месеца.

Оказа се… мисля, че това не е класифицирана информация - от 37, за които ДАНС е сигнализирала Петков, че следва по член 9 на Виенската конвенция да бъдат отзовани, само 20 са дипломати. Останалите са някакъв персонал – готвачи, чистачи, готвачи, фризьор и т.н.

Това е безпрецедентно. С този рецидив трябва да се приключи и на това управление да му се сложи край. И в сигурността са аматьори“, отсече Атанасова.

Никой не даде информация кой е взел това решение. Разбирам и че самият Петков е отрекъл да е взел това решение“, допълни тя.

БЛИЦ припомня, че междувременно се появи информация, че шефът на ДАНС е казал, че е получил тази заповед устно от премиера в оставка Кирил Петков.

Това е абсолютен абсурд, в който живеем от снощи до тази вечер. Ние не сме виждали каквито и да било документи. 

Петков е объркан по принцип. Така, че е трудно някакви доклади да го объркат допълнително – то няма накъде повече“, каза Атанасова след срещата в НС.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!