Скандални факти за грубо погазване на законността в България от страна на премиера в оставка Кирил Петков е изнесъл пред народните представители началникът на ДАНС Пламен Тончев.

Кирил Петков гони 70 руски дипломати БЛИЦ TV

Министър-председателят в оставка Кирил Петков е наредил устно на шефа на ДАНС да изготви списък на руски дипломати за изгонване. Това е заявил ръководителят на службата пред депутатите от закритото заседание на Народното събрание (НС), свикано заради едноличното решение на премиера Петков да бъдат експулсирани 70 руски дипломати, научи Епицентър.бг.

Решението не е мое, оправда се Петков за руските дипломати

Шефът на ДАНС е разказал още, че на заседанието на Съветската за сигурност, проведено на 13 юни, точка за изготвяне на руски дипломати не е имало. Темата била разисквана в точка Разни.

Той уточнил, че от експулсираните 70 служители на руското посолство, само 37 са дипломати, за които ДАНС има само обосновано предположение, че развиват дейност, несъвместима с дипломацията. Доказателства за шпионска дейност обаче няма.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес стана ясно, че прокуратурата не е получавана информация от службите за тяхна нерегламентирана дейност на територията на страната.

Шефът на ДАНС е признал още, че не е давал пълна информация на президента Румен Радев, а само на премиера в оставка Кирил Петков.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!