Група депутати от „Има такъв народ“, начело с председателя на Народното събрание Ива Митева, внесоха законопроект за изменение на Закона за националната служба за охрана, с който сериозно се намалява кръга от охранявани лица в държавата, пише "Труд". 

Както още миналия четвъртък анонсира Ива Митева, главният прокурор ще е един от тези, които ще имат правото на държавен автомобил и шофьор, но не и на лична охрана.

От ИТН, както и от две други парламентарни формации – „Демократична България“ и „Изправи се, БГ! Ние идваме“, внесоха три отделни законопроекта с една цел – отнемане на Бюрото по защита от главния прокурор и преместването му към Министерството на правосъдието.

Всъщност, това първи поиска президентът Румен Радев, но чрез сезиране на Конституционния съд. Произнасянето на съда се очаква през септември или октомври, като докладчик по делото е назначеният именно от Радев конституционен съдия Атанас Семов.

На искането на Радев до КС, още с внасянето му, в службите за сигурност се гледа като на лично отмъщение на президента спрямо главния прокурор, заради влизането на спецпрокурори и военни магистрати на „Дондуков“ 2 на 9 юли миналата година, когато за денонощие бяха задържани секретар и съветник на държавния глава.

Разследващите бяха придружени от командоси от Бюрото по защита, което даде основание на президентството да твърди, че в сградата са нахлули тежко въоръжени спецчасти. Истината е доста по-различна – влизането на прокурорите и служителите е станало след показване на разрешение от две съдебни инстанции и със съдействието на административния секретар на президента.

Друга подробност е, че на 9 юли 2020 г. бройката на служителите на НСО, отговорни за сигурността на „Дондуков“ 2, многократно е надвишавала тази на дошлите служители от Бюрото по защита, а самият Румен Радев изобщо не е бил на работното си място по време на претърсванията. Президентът е отишъл на „Дондуков“ 2 едва след като прокурорите са си тръгнали. По всичко изглежда сега в отмъщението на Радев срещу Гешев ключовата роля се пада на групата на Слави Трифонов.

Искането на ИТН да остави главния прокурор без охрана бе коментирано и на продължилото три часа изслушване на Гешев в Комисията по конституционни и правни въпроси миналия четвъртък. Тогава обвинител №1 се пошегува, че, ако го лишат от телохранители, той ще е първият европейски главен прокурор, който ще бъде принуден да си наеме частна охрана, за която ще си плаща и сам.

Изглежда това никак не се е понравило на депутатите от най-голямата група, защото се вижда, че още на другия ден – петък, в деловодството на парламента е внесен законопроект за изменение на ЗНСО, като сред мотивите е включен и коментар на самия Иван Гешев, направен във времето между 16.30 и 19.30 часа в четвъртък.

Според Ива Митева и група народни представители, Гешев нямал нужда от охрана, защото по време на изслушването, сам бил казал, че е административен ръководител, „идентичен с председателите на Върховния административен и на Върховния касационен съд, и с правомощия, идентични с техните“, а те не ползвали държавна охрана.

Заяждането на Митева и останалите депутати от ИТН е повече от дребнаво, най-малкото, защото в Народното събрание Гешев коментира, че ползването на охрана не е негово решение, а е станало заради препоръка на всички български специални служби.

Малко известен факт е, че в началото на 2020 г., непосредствено след встъпването в длъжност, Гешев е обект на няколко заплахи за живота, които е получавал чрез писма, изпратени му в Съдебната палата в София. Заплахите са преценени като основателни и заради това на главния прокурор е назначена сериозна охрана.

Очевидно е желанието на Митева и на депутати от ИТН да демонстрират тотално си противопоставяне на главния прокурор. В кулоарите на парламента миналата седмица дори се коментира, че председателката на Народното събрание обмисляла да иска от НСО, главният прокурор да бъде доведен принудително за изслушването в правната комисия. За всеобща изненада обаче Гешев се яви, придружаван от две от заместничките и говорителя си.

В понеделник, при посещение в Разград, зорко охранявана от НСО Ива Митева призова партиите в парламента да ограничат популистките си законодателни инициативи, макар предложенията на ИТН за охраната на висши държавни служители да е точно такова. Изглежда, че почти сигурният бърз край и на този парламент, подобно на предходния, поставя самата Митева в ситуацията да мисли за преждевременното си оттегляне от политиката.

Преди две седмици самата тя призна, че напрежението й идвало в повече. Дори на думи се оплака и от солидната охрана, която е неотлъчно до нея, но на практика не предприема стъпки, за да се освободи от нея, като даде личен пример, че не се ползва от привилегии. Парадоксално, но именно по закона, който сега иска да променя, Ива Митева може да предложи, председателят на Народното събрание да няма същото ниво на защита, като президента и министър-председателя, но не го прави.

Сред вносителите на предложението за радикална промяна на Закона за НСО фигурира и името на друг депутат от ИТН – Светлин Стоянов.

Бившият началник на НСО ген. Димитър Владимиров обяви в интервю за сайта „Епицентър“ преди дни, че преди повече от 15 години е освободил от НСО Стоянов заради нерегламентирани връзки с оперативно интересни лица. Може да звучи абсурдно, но е факт – уволнен дисциплинарно от Национална служба за охрана, днес ще я реформира.