От ГЕРБ-СДС внесоха в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев за назначаването на служебното правителство.

От коалицията уточниха, че основният мотив е двойното гражданство на министъра на икономиката Кирил Петков, който към момента на назначаването си е бил и с канадско такова.

Даниел Митов заяви, че искането им е свързано с министър Кирил Петков, който се е оказало, че е с двойно гражданство.  "Ние имаме много въпроси - това гражданство валидно ли е и още и било ли е валидно към момента на неговото назначаване, защото ако е било, това е нарушение на Конституцията", коментира зам.-председателят на ГЕРБ.

"Вчера говорителят на правителството каза някои неща, които са съвършено некоректни. Първо, не разбрахме дали той говори от свое име, или от името на правителството. Второ, каза, че г-н Кирил Петков е някакъв светъл лъч. Ако трябва да избираме между светъл лъч и Конституцията, ние избираме второто. И трето, направи некоректна препратка към Закона за конфликт на интересите. Тук законът няма общо, това е записано в Конституцията", продължи той.

По думите му гражданството не може да се елиминира само с една молба, а трябва да стане с акт на държавата. Според него Кирил Петков все още е канадски гражданин.

С една простичка молба не може да се откажеш от гражданство. Ако с молбичка при нотариус може да се откажеш от гражданство, значи с такава може да се сдобиеш с гражданство. Това се прави с акт на съответната държава. Това означава, че министър Кирил Петков все още е канадски гражданин.