Не ни е страх, защото ГЕРБ не само не купува гласове, но не сме дали и една стотинка повече, отколкото позволява закона. Един ден ще дойде момент, в който ще трябва да питаме ДБ, откъде имат пари за тази кампания. Кампанията им в интернет струва стотици хиляди лева. В един момент може да се окаже, че са превишили лимита на кампанията. 

Това заяви Даниел Митов, заместник-председател на ГЕРБ, в предаването "Лице в лице" по bTV. 

"Ние дадохме пресконференция защото Бойко Рашков с болшевишките си методи прекалява и се връщат едни времена - ако някой не знае как е изглеждал 9 септември 44-та година, сега може да види. Така се действа в путинова Русия. Определена партия и симпатизантите ѝ са бити, затваряни, заплашвани. Казват им: Вземете си ден почивка в Гърция, да не ви се случи нещо", каза още Митов.

ГЕРБ извънредно: Изборите вече са опорочени! Сезираме ОССЕ ВИДЕО

По думите му, хора са арестувани, след 24 часа пуснати без никакви доказателства, без обяснение, без обвинение.

"Вчера в Бургас бе арестуван домоуправител, който събирал подписи за улично осветление. Бойко Рашков служи за параван, за да може другите партии активно да купуват гласове", каза още ой. 

"Вижте е квартал "Христо Ботев" за кого за отишли гласовете на миналите избори - Слави Трифонов и Да България", добави Митов. 

"Не отричам факта, че в България се купуват гласове. Има процедура, по която се осъждат хора за купуване на гласове. Ако броят им не отговарят, трябва съответните институции да вземат мерки. В момента МВР на Рашков по болшевишки, по путински нарушава закона", продължи Митов. 

Заместник-председателят на ГЕРБ отрече, че партията си създава алиби с тези твърдения. "Ние предупреждаваме. В социологическите проучвания продължаваме да сме водеща партия. Убеден съм, че след изборите пак ще сме победители", добави той. 

"Но имаме опасения, че машините ще се управляват както трябва, дали ЦИК ще взима правилните решения. Искаме протоколите да се сравнява с отрязъците, за да е отразен вота правилно. Нямаме проблем да признаем резултатите от изборите, ако те са проведени честно. Но изборите вече са опорочени. Не може по гестаповски да натискаш хора, за да ги мотивираш да не гласуват", продължи Митов. 

"Не знам дали изобщо е имало купуване на гласове в полза на ГЕРБ. По време на управлението на ГЕРБ е имало задържани и осъдени за купуване на гласове, но в момента министърът си позволява да разгласява лични данни в ефир", каза още той. 

Даниел Митов коментира и желанието на редица партии да реформират правосъдната система

По думите му, ГЕРБ застава зад идеята за правосъдна реформа. "Но е несериозно е отношението към правосъдната реформа, ако се питаме дали трябва някои да бъде уволнен или нещо трябва да бъде закрито. 

Бил съм жертва на несправедливата политическа намеса на прокуратурата в българския политически живот. Знам много добре, че българското правосъдието трябва да бъде реформирано, но това трябва да стане цялостно и веднъж завинаги , а не да си говорим за един отделен елемент", каза той. 

"Първо, правосъдната реформа трябва да се разглежда в нейната цялост. Трябва да се види как се произвеждат първо юристи. Трябва да се въведе много строги ясен ценз.

Второ, следствието. Прокурорите трябва да отидат при следователите ида работят с тях, а не да си приказват всеки ден със съдиите. Върху прокуратурата трябва да има ясен механизъм за контрол. Ако се налага, трябва да се промени и Конституцията. Трябва да има промени и в съда, най-вече що се отнася до унифицирането на решенията. 

Ако искаме промени в правосъдието, трябва да седнем и с национален или голям консенсус, да обсъдим всичко, което е предложено и в парламента да влязат 3-4 сценария, продължи той. 

Едно обвинение може да служи като бухалка, казвал съм го многократно, призна Митов. 

Според заместник-председателя на ГЕРБ така така наречените партии на промените не са искали да правят правителство. "Те искаха в 12 без 2 да променят изборния кодекс, а след това да бъде назначен кабинет на Радев, който да бъде негов предизборен щаб и да удря ГЕРБ. В Брюксел ми задаваха един единствен въпрос: Как може да имате служебен парламент без да е контролиран от парламент? Вие трябва да си промените конституцията", каза още Митов. 

По думите на Митов ГЕРБ не се е отказала от съставяне на правителство и би разговарял с ИТН при определени условия.

"Очертали сме си червените линии. С БСП и ДПС няма да разговаряме. Ние сме дясна партия, с десен профил. Трифонов обясняваше, че вече няма ляво и дясно, има само рационални решения. Даде едно интервю за "Монд" и се позиционира като ляв либерал, който иска да унищожи българския суверенитет. Те може да са ляво либерали, но може да се почертаят червени линии и да се говори за приоритети. В противен случай може никога д не се стигне до правителство", каза Митов.