Не бих драматизирал. Никакво послание няма към ГЕРБ, няма послание към лидера. Това е послание е към българските институции. На нас ни се казва: "Нямаме доверие в правната ви система и затова предприемаме тези ходове".

Така коментира в ефира на Нова тв Даниел Митов от ГЕРБ новите санкции по списъка "Магнитски". 

"Посланието е ясно: Ние знаем какво трябва да направим процедурите, да приемаме механизъм за контрол на главния прокурор, плюс евентуални конституции промени след това, плюс другите елементи на правосъдната реформа да бъдат приети", каза още той. 

Митов отрече да знае, дали Борисов е бил викан в посолството дни преди обявяването на новите санкции, "Нямам представа, той да каже. Това не е въпрос към мен", добави той. 

"Това, което е важно, да знаем оттук насетне като държава, чиито институционални механизми не се разпознават от нашите съюзници като работещи, трябва да продължим усилията, които см  полагали до момента, но те трябва да бъдат продължени разумно, за да не се прави реформа на реформата, както е станало преди, когато е била приемана под натиск реформа на парче, а след това се оказва, че тази реформа не сработва и някой започва да си прави кампания на гърба на нея", обясни той. 

Провокиран отново от водещите, дали новите санкции не са знак и шамар за ГЕРБ, Митов заяви: 

"Шамарът е за всички, за нашите институции, за начина по който работи правосъдието. Но "Магнитски", естествено, не е шамар пряко за ГЕРБ". 

Той отрече и твърденията на водещите, че ГЕРБ се опитва да стопира правосъдната реформа у нас. 

Ние бяхме тези, които инициирахме мнозинствата в този парламент, включително и за правосъдната реформа, и за закона за медиацията, и за закона за лицата, подаващи сигнали.

Тези закони бяха приети с инициативата и прякото участие на групата на ГЕРБ, как може да се говори, че сме крепели нещо", припомни той. 

Митов също отрече, че появата на Горанов в новия списък, валидира изказванията на Божков. 

"Слушах интервюто на човекът, който е формирал тези санкции във финансовото министерство на САЩ. То е ясно, става въпрос за системен проблем на българската държава, който нашите съюзници разпознават като проблем за тях. Надявам се, че Горанов е невинен и той ще може да го докаже", разясни депутатът от ГЕРБ. 

На провокативните въпроси, дали американските ни партньори не са били подведени и твърдят неистини, и ще поиска ли ГЕРБ информацията, с която те разполагат, Митов отговори така: 

"Не знам дали са подведени или не са, не са ми предоставени папките, които имат. Не можем да искаме доказателства , не сме такава институция. Това е абсолютно невъзможно и институционален нонсенс. На политическа партия не може да бъде вменявана колективна вина заради отделен човек.

Това ни доведе до ситуацията, в която сме - серия от избори, серия от парламенти, като си лепим колективни обвинения. Партиите не може да изискват. Това се прави от институциите, не от политическите партии". 

На Митов отново се наложи да опровергава внушенията на водещите, че новите санкции на по "Магнитски" са сигнал за ГЕРБ и по-конкретно към лидера на партията Бойко Борисов, че той трябва да се оттегли. 

"Партньорството ни със САЩ е прекрасно. ГЕРБ е най-важния стълб на евроатлантическия избор на България. Без ГЕРБ не се формират мнозинства в парламента, които засягат бъдещето на България като европейска и натовска държава.

Изобщо да не се поставя под съмнение отношенията на ГЕРБ със САЩ. Не само, че не е влошено, то е добро, такова, каквото е било винаги. Не се намеква на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че е време да се оттегли", категоричен бе Митов. 

По думите му именно подобни долни разговори и инсинуации са довели до упадъка на политическата атмосфера у нас. 

"Такъв ли бил знака, онакъв ли би знака? Този разговор е контрапродуктивен. Той няма да доведе до решаване на каквото и да е в нашата държава. Нашите опоненти само мислят как да няма правителство. Те мислят от една страна как да отстранят Румен Радев, а от друга страна искат да остане на власт.

Те го избраха. Едните имаха плакати "С вас сме г-н президент", а другите си унищожиха кандидата Лозан Панов, за да могат да изберат Радев", припомни Митов. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук