Скандалът с изгонването на 70-те руски дипломати добива застрашителни размери, които предвещават скъсване на дипломатическите отношения между България и Руската федерация, което не се е случвало никога досега.

"Ако до утре до 12 часа не бъде отменено решението на българското правителство за експулсиране на 70-те руски дипломати, руското посолство у нас ще постави въпроса пред руската държава за закриването на мисията в София".

Такава нота е изпратила посланикът на РФ Елеонора Митрофанова до българското Външно министерство, съобщава Епицентър. бг, позовавайки се на дипломатически източници. 

Те предупреждават, че ако се стигне до такъв развой, това означава война. Освен това те допълват, че дори и по времето на Втората световна война България и Русия не са скъсвали дипломатическите отношения.

"Смятаме обявяването за «personae non gratae» и неприемливи
лица на 70 служители на руските задгранични учреждения
на територията на Република България за безпрецедентен,
клеветнически, напълно безоснователен и провокационен акт,
подкопаващ основата на нашите взаимоотношения. Руската страна
напълно отрича тези обвинения", пише в нотата, която може да видите в края на материала.

"В случая, ако нотите NoNo 54-64-123 и 54-64-124  (на българското МВнР) не са отзовани до 12 часа на 1 юли 2022 година, пред руското
ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпросът за
закриване на Посолството на Руската Федерация в Република
България. В този случай отговорността за изключително тежките
последствия за отношенията между Руската Федерация и
Република България ще бъде изцяло върху Българската страна", пише в документа.

Малко по-късно новината бе съобщена и от Ройтерс
В дипломацията затваряне на посолство е много близо до замразяване или прекратяване на дипломатически отношения. Това се прави при непосредствена заплаха за сигурността на служителите - например избухване на война или щурмуване на дипломатически обекти - или при силно влошаване на двустранните връзки.

В такава ситуация обикновено контактите между две страни се затрудняват до краен предел, а интересите на оттеглилата се държава се представляват от посолството на трета страна. Такъв посредник често е държава с неутрален или дистанциран от проблемите в района статут и репутация - Швейцария, например.

А какво каза премиерът в оставка Кирил Петков може да видите ТУК!

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!