Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България заради скандала с изгонените 70 руски дипломати. Това заяви посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова, цитирана от БНТ.

Русия определя действията на правителството като безпрецедентни.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес се появи информация, че Митрофанова е изпратила нота до българското Министерство на външните работи (МВнР).

"Ако до утре до 12 часа не бъде отменено решението на българското правителство за експулсиране на 70-те руски дипломати, руското посолство у нас ще постави въпроса пред руската държава за закриването на мисията в София", написала руската посланичка в нотата.

Дипломатически източници предупредиха, че ако се стигне до такъв развой, това означава война. Освен това те допълват, че дори и по времето на Втората световна война България и Русия не са скъсвали дипломатическите отношения.

Междувременно от правителствената информационна служба разпространиха изявление на министър-председателя в оставка Кирил Петков по повод нотата на Руската федерация от днес.

"Отношенията между България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от голямо значение за съдбата на страната ни в исторически план. Ние уважаваме руския народ и ценим нашите културни, исторически, социални и търговско-икономически връзки.

Заради това, въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съгласно решението, взето от българското правителство вчера.

Вярваме в необходимостта от диалог, за който дипломатическите канали са от ключово значение. Убедени сме, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности.

Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота.

Заради миналото и бъдещето трябва да можем да правим крачки напред при взаимно зачитане на националните интереси, сигурността и суверенитета и на двете страни", гласи изявлението на премиера в оставка, който преди дни лично заяви, че гони 70 руски дипломати.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!