В случая не може да се говори, че има някакво нарушение на Конституцията, защото не е предвиден срок, в който след изчерпване на проучвателния мандат президентът трябва да назначи служебно правителство. Това каза Благовест Пунев, бивш конституционен съдия във връзка с решението на държавния глава Росен Плевнелиев да не назначава служебен кабинет и да предостави това право на новоизбрания президент Румен Радев, съобщава "Фокус".
Пунев определи решението на Плевнелиев като проява на държавническа мъдрост. По думите му правото не е нещо самоцелно, а трябва да изразява и здрав разум. „В случая това е по мое мнение правилният ход“, обясни Благовест Пунев. „Той не може да разпуска Народното събрание, това ще прави новоизбраният президент, който ще определи и датата на предсрочните избори“, каза бившият конституционен съдия и уточни, че е логично Румен Радев да поеме отговорността за служебното правителство. 

Благовест Пунев допълни, че президентът Плевнелиев е предложил на Румен Радев да посочи министри, които да бъдат назначени в служебен кабинет от действащия държавен глава. „Не се е постигнало съгласие за това и по тази причина резултатът е, че правителството в оставка ще продължи да действа до 22 януари“, коментира Пунев. 

По думите му проучвателният мандат е изчерпан, тъй като първите две по численост, след това третата по избор на президента партии, са участвали в консултации и са върнали мандата. 

Благовест Пунев допълни, че да има два служебни кабинета е прекалено. „Дори частично да бъде променен съставът, това ще е пак нов кабинет. Той ще е отговорен пред новоизбрания президент. Всъщност това не е парламентарно избрано правителство, а назначено от президента, пред който то носи отговорност. Президентът може да прави промени в състава му“, допълни бившият конституционен съдия. 

Той обясни, че поначало институтът на служебното правителство е предвиден именно заради голямото съмнение и подозрителност между отделните партийни субекти, че при предсрочни избори то ще бъде пристрастно при подготовката им. Пунев попита защо е необходимо за срок от един месец, от който има само 20 работни дни в края на финансовата година, да се назначава ново правителство, което явно, че с встъпване на новия президент в длъжност на 22 януари няма да просъществува до изборите. Според него по този начин би се нарушила приемствеността във функционирането на изпълнителната власт. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!