Момчил Неков посети Съвместния изследователски център на ЕК и разговоря с експерти относно изследванията за двойното качество на храните в ЕС
Съвместният изследователски център е вътрешната научна служба на Европейската комисия. Той предоставя независими, базирани на научни изследвания съвети в подкрепа на изготвянето на политиките на ЕС. Центърът е органът, който прави и изследванията относно двойното качество при продуктите на европейско ниво.
Експерти от центъра са запознали с дейността си евродепутат Неков и са го помолили за съдействие,затова българските власти в най-кратки да предоставят информация, относно направените изследвания за двойния стандарт при храните. Те са споделили, че до момента при тях не са постъпили никакви данни от България, независимо от това, че вече у нас са проведени три изследвания от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Чехия, Унгария, Полша, Словения, и Словакия отдавна са предоставили своите данни за двойни стандарти. Гърция също се е включила в инициативата.
Предоставянето на данните в центъра на ЕК е небоходимо, за да може да се вземат под внимание всички правени изследвания в страни от ЕС, да се включат в анализите и да се дадат стъпки и насоки за разработване на нови методи, инструменти и стандарти, водещщи до единна европейска регулация.
Момчил Неков взе участие и в среща в ЕП за обсъждането на мерки в борбата срещу двойния стандарт в ЕС с представители на европейските асоциации и производители. „Европейската комисия пое правилен курс, но не достатъчно амбициозен в защита на българските потребители“, коментира Неков.
Припомняме, че през януари 2018 г., евродепутат Неков, като член на Земеделската комисия в ЕП изготви становище относно двойното качество на продуктите на единния пазар, като същевременно го представи както у нас, така и пред своите колеги от Европейския парламент.
В становището се предлага:
- Изменение на директивата от 2005-а относно нелоялни търговски практики от търговци към потребители, в която категорично да бъде забранено предлагането на една и съща стока, под една и съща марка, от един и същи производител, но с различни съставки и с различно качество.
- Създаване на контролен орган в ЕС,който да следи за това дали се предлага еднакво съдържание за едни и същи продукти.
- Въвеждане на преходен период в най-кратки срокове за това по чия местна рецепта са изготвени продуктите и даване възможност на бизнеса да има по-голяма видимост, в случай че приготвя продукти по местна рецепта и използва местни суровини, с което се спазва правото на потребителите да правят информиран избор, чрез закупуване на продукт с по-изчерпателно означение.
Последвайте ни