Най-големите организации в българското земеделие, обединени като „Национален земеделски форум“ застанаха зад министър Десислава Танева с официална декларация в контекста на атаките срещу нея.

Според официалното писмо провокациите са инспирирани от предстоящите през 2021 г. парламентарни избори и целят дестабилизиране на сектор „Земеделие“ и на държавното управление.

Неправителствените организации, подписали декларацията, са категорични, че земеделската общност в България е обединена и няма да позволи популизмът от политическата сцена да се пренесе в сектор „Земеделие“, който гарантира продоволствената сигурност на страната, особено в условията на кризисната икономическа обстановка в цял свят, причинена от пандемията COVID- 19.
Общата декларация е по инициатива на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), които подкрепиха министър Танева и посочиха, че провокациите идват от кръговете, които са притеснени от текущите проверки на терен и контрола по границите за контрабанден внос.

Декларацията гласи, че благодарение на навременните действия на министър Танева и управляваното от нея ведомство, агрохранителният сектор не е спирал непрекъснатия цикъл на работа по време на кризата. Ключов е и нейният принос за подобряването на взаимоотношенията между българските производители и търговските вериги.

В следствие на „последователните действия на министър Танева за прозрачност, силен контрол и проверка на бенефициентите на ОСП, недобронамерените кандидати стават все по-видими и не успяват да заобикалят правилата. „В момента атаката срещу министър Танева е именно от известни за сектора лица, които благодарение именно на завишения държавен контрол са разобличени, а лошата практика е прекратена и санкционирана“, гласи още текстът на декларацията. 
  
„Национален земеделски форум“ апелира за гарантиране на стабилна администрация, за запазване на експертния капацитет на всички структурни нива в МЗХГ и ДФ „Земеделие“ и за недопускане на всякакви безцелни кадрови промени, вземани под политически натиск в предизборна обстановка.

„В настоящия момент заставаме заедно в подкрепа на министър Десислава Танева, убедени в нейната професионалност, дългогодишен административен и управленски опит, както и усърдна последователна работа в полза на земеделския сектор на България, високо оценен не само в страната, а и от европейските партньори и институции. Апелираме за съхраняване на нормална среда, в която да продължим да работим устойчиво както в оперативен план, така и за подготовка на сектора ни за следващия програмен период на Общата селскостопанска политика 2021-2027“, пише още в общата декларация.

„Национален земеделски форум“ е инициатива за обединение на земеделския бранш в България на браншови организации от земеделието, хранително-вкусовата промишленост и академичните среди. В началото на пандемията COVID-19 организациите настояха за специфичен режим на карантина за земеделските работници, който спомогна за непрекъснатия цикъл на работа и осигуряване на продоволствието с храни в условия на световна криза. 

„Национален земеделски форум“ е първото мащабно обединение на аграрния сектор у нас и стартира през 2017 година със серия от дискусии за бъдещето на Общата селскостопанска политика след 2020 г.