Чиновниците, ангажирани с подготовката и провеждането на българското председателство на ЕС през първата половина на 2018 година, ще бъдат стимулирани с бонуси. Това предвижда актуализиран проект на Мотивационна програма, изготвен от администрацията на Министерския съвет, става ясно от доклада за изпълнението на плана за подготовка на председателството към април.
В документа се предлага да се изготвят поправки в Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, с които да се въведе нов вид допълнително възнаграждение за постигнати резултати, свързани с организацията и провеждането на председателството. Конкретни суми отсега не са посочени. Мотивацията на чиновниците обаче е от изключително значение, тъй като се оказва, че предварително планираната бройка от 1200 души не достига. Обобщените заявки от всички ведомства показват, че е необходимо да се осигурят 140 допълнителни щатни бройки с технически, организационни и логистични функции, както и още 122-ма експерти със специфични знания, умения и опит. Тепърва ще се решава дали ще се набират всички нужни служители, или само тези с технически и логистични задачи, пише "Монитор". 

Наред с това ще се търсят и студенти, които да играят ролята на лица за свръзка. По първоначални разчети ще са необходими около 150 души – 50 да обслужват информационните бюра на летището, в хотелите и конферентните центрове и 100 да придружават делегациите. Два месеца преди началото на събитията младежите ще преминат обучения.

На столичното летище пък ще се направи специална организация, за да може гостите за председателството да бъдат посрещани и ориентирани. Осигурени са вече и средства за ремонт на Правителствената ВИП-А зала и сградата на „Авиоотряд 28“.
Екип по организацията пък е направил оглед и срещи с мениджърите на 22 хотела в София, но е установено, че не всички са подходящи за настаняване на ВИП-делегации. Тези, които биха могли да поемат необходимия брой гости, се проверяват за ниво на сигурност. С останалите хотели е обсъдена възможността да предоставят определен брой стаи на преференциални цени за делегатите, които сами ще организират и заплатят престоя си у нас.

За председателството се планира ключови места в столицата, през които ще минават основните маршрути на делегациите, да бъдат брандирани - летището, фасадите на избрани сгради, резиденция „Бояна“, Народното събрание, сградите на Съвета на ЕС и на постоянното ни представителство в Брюксел.

Вече са планирани и концертите за откриването на българското председателство. В София това ще стане с голямо публично събитие на открито на 1 януари 2018 година, съвпадащо с традиционния новогодишен концерт. Традиционно откриването в Брюксел ще се проведе зала „Бозар“ на 1 февруари 2018 г.

Въпросът с предстоящото българско председателство на ЕС бе изведен от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов като приоритетен за страната ни. Той дори предложи на БСП да остави в бъдещия кабинет сегашния вицепремиер по подготовката Деница Златева, но соцшефът Корнелия Нинова категорично отказа. Самата Златева обаче обяви, че е готова да помага по всякакъв начин на наследника си на поста.