Вълна от коментари във Фейсбук предизвика свиканото заседание на Консултативния съвет при Румен Радев по темата "Интегриране на Западните Балкани в ЕС. Роля на Република България в разширяването на ЕС и в процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания", пише Трибюн бг.

Заседанието продължи около 6 часа, въпреки заявките на правителството, че няма промяна на позицията относно членството на РМС в ЕС, като такава наистина нямаше.

Според коментаторите новината от КСНС е, че всички партии  са препотвърдили рамковата декларация на 44-ото Народно събрание по отношение на Северна Македония и, че реално новина няма.

Други иронично пишат, че преговорите в Женева между САЩ и Русия са започнали, протекли и свършили, а КСНС в България е продължило часове.

Вижте и коментарите: 

Виктор Димчев:

Шест часа преговори на КСНС, никакъв резултат - позицията е същата.

Предстои да направим анализ.

За целта измиваме Асен и Кирил, и заедно ги пращаме в РСМ за да анализират на място.

Руснаците казват на това "Хотели как лучше, получилось как всегда".

Любо Огнянов:

Всички партии в КСНС препотвърдиха рамковата декларация на 44-ото Народно събрание по отношение на Северна Македония

Виктория Георгиева 

Дали по обществената телевизия в Македония биха дали думата на човек, отявлено защитаващ българската позиция? И дали в някои от техните медии постоянно може да четете анализи и разсъждения колко изостанала е позицията на страната им? А дали техни историци и общественици правят подписки в подкрепа на българската позиция, наричайки тяхната крайна и националистическа?

А поради каква причина се свиква КСНС по темата за Македония? Какво още има да се бистри или утвърждава? Нима позицията ни не е ясна и нима трябва да я обясняваме или смекчаваме?

Посещението на Кирил Петков в Скопие също е безумно. Ние ли чакаме да влезем в ЕС, за да им ходи министър-председателят ни на крака?

Темата за Македония е една от малкото, по които има категоричен обществен консенсус. Но с идването на новото правителство, както и със заявките на Петков, навлязохме в нова фаза. Ако си мислите, че няма нищо лошо по някои медии и телевизии да се чува и другата гледна точка, защото плурализмът го изисква, значи сте наивници. Моментът, в който вече и обективната истина е обект на дискусии, е преломен.

От известно време медиите предоставят доста широко поле на изява на някои крайно неприятни особи - македонисти и българофоби, които ни заливат с крайни и грозни внушения, в опитите си да заработят хонорарите си, които видно им се плащат от друга страна.

То не бяха подписки от "общественици", лаене по темата от псевдоисторици, опити да ни наведат или поставят в поза партер.

За подобни особи националният интерес не означава нищо. Българският, де. Те ни говорят за македонска нация и македонски език, яростно бълвайки лъжи и пропаганда. Но наистина най-безумно е поведението на медиите, които дават трибуна на брътвежите им. Всъщност не безумно, позорно и предателско... 

Никола Николов, ГЕРБ

Две новини за КСНС, които няма да видите по телевизора:

Румен Радев свика КСНС, който състави “план за действие” по темата за еврочленството на Република Северна Македония. А “просто Киро” просто трябва да изпълнява плана. Няма по-унизителен капан, който Радев можеше да заложи пред министър-председателя! Сигурен съм, че той милия още пърха с мигли и анализира какво (му) се случи!

”Планът” на въпросния КСНС всъщност е 100% препотвърждаване на позицията на правителството “Борисов 3” и на мнозинството около ГЕРБ и ОП в 44-ото Народно събрание. Ето защо днешният КСНС беше просто една излишна сценка, в която Радев да “нарита” Киро!

Интересно дали изобщо някой ще посрещне “Харвардския сокол” на летишето в Скопие на 18 януари?!

 

Николай Облаков:

Преговорите в Женева между САЩ и Русия започнаха, протекоха и свършиха, а КСНС в България все още продължава 

Димитър Панчев, студент  в I курс в Историческия факултет на СУ

Кадри от днешния протест пред Президентството на Република България, организиран от ПП ВМРО, в който взех участие като гражданин.

Като студент по „История и геополитика на Балканите“ нямаше как да пропусна това мероприятие, тъй като както сам заявих пред няколко репортери на събитието, Република Северна Македония няма място в Европейския съюз преди да се откаже от всички манипулации и фалшификации на българската история.

Като един бъдещ историк считам за свой дълг да защитя българската история от евентуални посегателства.

Българските управляващи не трябва в никакъв случай да скланят глава пред Скопие относно историята, тъй като тя е част от българската национална идентичност, редом с езика и културата.

Предадем ли историята си, на практика ще нанасем непоправима щета върху българската национална идентичност, а това би изложило националната сигурност на България пред неизбежни опасности.

Позиция на Dimitar Panchev - студент в I курс в Историческия факултет на СУ.