Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ бе лектор на форум на тема “Изграждането на либерална Европа: проектът АЛДЕ”, който бе организиран от евродепутатът от ДПС/Обнови Европа Илхан Кючюк.

Независимо от опита за ревностно изключване на ДПС от полето на борбата срещу тоталитаризма, падането на комунизма, победата на демокрацията, установяването на либералните ценности, евроатлантическата ориентация на страната, запазването на мира, членството на страната в НАТО и ЕС - ролята на ДПС в този процес е неоспорим факт, заяви Мустафа Карадайъ.

ДПС беше в основата на борбата срещу тоталитаризма и комунизма, каза категорично лидерът на ДПС. Реакцията срещу чудовищните държавни акции за отнемане на рождените имена, забраната на майчин език, религия, като цяло - отнемане на човешката идентичност, бяха неефективни и погрешни", каза още Карадайъ.

Председателят на ДПС каза, че исторически най-голямата заслуга за падането на тоталитарната власт имаше този организиран отпор, който даде ДПС, включително организираните от затвора от нашия почетен председател д-р Ахмед Доган мирни протести през месец май 1989 година. Последвалата най-масовата в историята след Втората световна война депортация на повече 360 000 български граждани мюсюлмани в Турция и стотици в Западна Европа във всички случаи е етническо прочистване, каза лидерът. 

Помним митингите и мълчаливите протестиращи с крещящи плакати с надпис: "Искаме се имената!" Знаем колко взривоопасно време беше това. Думите не стигат, за да се опише и да предадем напрежението от този период, добави той.

Най-голямата историческа заслуга на ДПС остава организираната от нашия почетен председател д-р Ахмед Доган от затвора съпротивата срещу комунистическия режим и победата на демокрацията, заяви категорично Карадайъ.

Лидерът на ДПС обяви, че в падането на тоталитарната власт ДПС бе основният защитник на човешките и гражданските права и свободи, с огромна заслуга за членството на България в НАТО и ЕС. Със заслуга за мирния преход, благодарение на българския етнически модел, чийто автор и стратег е нашият почетен председател д-р Ахмед Доган, добави Карадайъ.

Той заяви, че от създаването си и приемането си в демократичното семейство, ДПС неотлъчно е в групата на либералите.

Карадайъ пожела на сър Уотсън да работи още за либералните идеи и либералното бъдеще на Европа и да напише още книги, които да отрязат обединена и просперираща Европа.

На форума "Изграждане на либерална Европа: проектът АЛДЕ" бе представена и книгата на сър Греъм Уотсън, член на ЕП (1994-2014) и президент на партия АЛДЕ (2011-2015).

В събитието участие взеха още Н.В. Цар Симеон II, министър-председател на Република България (2001-2005), Даниел Кадик, изпълнителен директор на Европейския либерален форум и Каталин Чех, член на ЕП и зам.-председател на групата "Обнови Европа" в ЕП.