Българинът, който беше отвлечен миналата седмица в Нигерия, е жив и здрав. Това съобщи говорителят на МВнР Драговест Горанов. По случая МВнР е оптимист, защото от около 160 случая през последните години в Нигерия, с изключение на няколко, където е имало опити за бягство от страна на похитените, всички останали са завършени благополучно.
Тази сутрин разговарях с временно управляващия българското посолство в Нигерия. Той ме увери, че българският гражданин е жив и здрав, каза Горанов. Говорителят не уточни какъв откуп е бил поискан и кой ще плати парите. Според него 4 милиона долара е силно завишена цифра. Похитителите имат условия - едно от тях е финансово, но сумите са далеч, далеч по-малки, каза Горанов.
От МВнР призовават българите да не пътуват до Нигерия.
Това е третият българин, отвлечен през последните три години. През януари 2006 г. "Движение за освобождаване на делтата на Нигер" държа в плен 19 дни корабния инженер Милко Ничев. През юли 2007 г. в продължение на месец в плен беше и Кирил Елефтеров.
Продължават и преговорите за освобождаване на българката, която беше отвлечена преди седмици в Сомалия заедно с други граждани на ЕС. Със случая е ангажирана и ЕК, съобщи още Горанов. /БЛИЦ