Надяваме се Съветът за сигурност към ООН да разбере важността на това Източноевропейската група да има своя генерален секретар. Това каза в Брюксел министърът на външните работи Даниел Митов във връзка с номинацията на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, предаде „Фокус”.
Министър Митов коментира, че всеки се надяват на добър резултат. „Има индикации, че подкрепата на Източноевропейските държави в ООН ще се разширява, което е изключително важно. Регионалната ротация е основен принцип в ООН при избора на генерален секретар. Обнадеждени сме, че с подкрепата на други наши колеги и приятели от региона ще успеем да дадем сила и тежест на кандидатурата на г-жа Кристалина Георгиева”, коментира той.

„Проведени бяха срещи с Нова Зеландия, Япония, Албания и много други държави. Каквото и да се случи днес не бива много да надуваме надеждите, това е първо гласуване. Каквото и да се случи сме на добър път”, обясни той. На въпрос дали е оптимист, че ООН ще се обедини около европейска кандидатура Митова заяви, че никой нищо не може да гарантира. „Надеждата ни е, че Съвета за сигурност, на когото сме благодарни за благосклонното разглеждане на новата ни кандидатура, ще спази принципа на регионалната ротация и ще разбере важността на това Източноевропейската група да има своя генерален секретар, който освен да е изключително компетентен човек, да бъде и жена”, добави той.

Във връзка с исканата му оставка от опозицията заради случващото се външният министър коментира: „Това е работата на опозицията. Няма нищо драматично”. „След 5 индикативни гласувания, когато един кандидат очевидно губи подкрепа и няма никакви шансове според оценките на абсолютно всички е редно като отговорно правителство, след като знаем, че можем да дадем още един шанс както на нас, така и на Източноевропейската група, да го направим. Да, не е гарантирано абсолютно нищо, но имаме шанс и се борим, за да успеем и така се права. Няма възражения срещу това, процедурата го позволява и сме се възползвали от нея”, каза още външният министър.

На въпрос имал ли е възможността след решението на правителството за смяна номинацията в ООН да говорите с Ирина Бокова Митов заяви, че все още не е имал такава възможност. „Предполагам, че други отговорни фактори в държавата са имали. Нямаше нито как, нито кога, така че при всички положения, след като имаме нова номинация, хвърляме всички усилия в тази посока”, допълни той.