В Македония антибългарските настроения продължават. Скопското електронно издание "Република" остро критикува бъдещето подписване на договор между двете страни, като дори си позволява да напада премиера Борисов и външната ни министърка Екатерина Захариева,
Споразумението за сътрудничество между България и Македония е груб израз на омраза към македонския народ, коментира изданието, цитирано от агенция "Фокус".

Денят на развръзката около личния и почти частен договор на министър-председателя Зоран Заев и неговия външен министър Никола Димитров с българските лидери около Договора за сътрудничество между Република България и Република Македония наближава. Във всеки случай, този договор е и трябва да се разбира единствено като частна сделка само на няколко души от едната и от другата страна, защото бе договорен в тесен кръг, в конспирация и далеч от очите и ушите на македонската общественост, която е осъдена на това само да предполага колко трудно и колко болезнено ще бъде българския политически хомот, който по диктаторски начин се поставя около врата на македонския народ.

Стилът и начинът, по който министърът на външните работи на Република България Екатерина Захариева се обръща към македонската общественост и народ е изключително агресивен и нагъл, безобразно пренебрежителен и безусловен. Така не говорвят тези, които са приятели, или тези, които сключват приятелски споразумения.

За министър Екатерина Захариева и премиера Бойко Борисов просто не съществува македонския народ. За тях има само български народ в Република Македония.

За тях не съществува македонски език. За тях има само български език и български диалект в Македония.

За тях не съществуват македонската култура и македонски национални традиции. За тях има само българска култура и български национални традиции в Македония.

За тях не съществува отделна македонска национална история. За тях има само обща българо-македонска история, която, с оглед на непризнаването на македонския народ, език, култура и традиции, всъщност е българска история, за която, както каза министър Захариева, след подписването на договора "ще се пишат нови учебници въз основа на научните факти ". Вероятно тя е компетентен специалист за научните факти за историята на Македония, така че знае какво говори!