Със 104 гласа „за“, 28 „против“ и 6 „въздържал се“ депутатите приеха Закона за вероизповеданията, с което опростиха на първо четене дълговете на вероизповеданията.

Със закона се предлага регистрираните по Закона вероизповедания да се освободят еднократно от плащане на неплатените към 31 декември 2018 г. публични вземания, с главниците, лихвите и разноските по тях. По данни на Министерството на финансите 8, 267 млн. лева са задълженията на шест регистрирани вероизповедания.

Предвидено е субсидията, отпускана по държания бюджет, да се разпределя от Българската православна църква за източноправославното вероизповедание и от Главното мюфтийство за мюсюлманското. Според измененията държавната субсидия ще се предоставя и за българските православни църковни общини в чужбина. Досега субсидия се предоставяше само на задгранични епархии или митрополии в диоцеза и юрисдикцията на Българската православна църкваЩе има ли амнистия за задълженията на вероизповеданията у нас решават депутатите днес.

Предложението дойде от Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ в началото на годината и предвижда отпадане на всички задължения, натрупани до края на 2018 г.

Към момента най-големи задължения към хазната има Главното мюфтийство - над 8 млн. лв.

Идеята за опрощаването им накара председателя на БСП Корнелия Нинова да заподозре ГЕРБ и ДПС в договорка. Управляващите нарекоха опасенията ѝ "фалшива новина". Промените идват едва няколко месеца след последната поправка на закона. И по думите на вносителите им, целят подсигуряване на националната сигурност.